אבחון סכיזופרניה – זיהוי תסמיני המחלה
מה התסמינים של סכיזופרניה?
מחקרים שנעשו על החולים בסכיזופרניה מצאו כי יש שיבושים במבנה ובתפקוד של המוח. מעבר לכך המחלה מאופיינת עם התסמינים הבאים:
- הזיות – חולים בסכיזופרניה נוטים לשמוע או לראות דברים שאינם שם, כאשר שמיעת קולות זו אחת ההזיות הנפוצות.
- אשליות ומחשבות שווא – אמונות כוזבות שהחולים לא מוותרים עליהם, גם כאשר מוכיחים להם שאמונות אלו אינן נכונות, כמו למשל מטופלים שבטוחים שרודפים אחריהם.
- הפרעות קוגניטיביות – כגון הפרעות זיכרון, קשיים בריכוז, קשיים ביכולת להבין מידע
- דיבור והתנהגות לא מאורגנים, התנהגות ביזרית או היפראקטיבית ועוד.
- הזנחה עצמית
- קהות רגשית וחוסר עניין בסביבה הקרובה ובסביבה הרחוקה
- חוסר מוטיבציה
- הימנעות מקשרים חברתיים
איך מאבחנים?
יש אבחנה, איך ממשיכים מכאן?
סכיזופרניה היא מחלה כרונית, לכן יש ללמוד כיצד לחיות אתה לאורך כל החיים. כדי לעשות זאת חשוב להקפיד על מעקב רפואי ועל טיפול תרופתי. ישנן תקופות שבהן המחלה "שקטה" ובתקופות אחרות יהיו התלקחויות פסיכוטיות. או אז יעלה הצורך בתקופת אשפוז פסיכיאטרי ובהתערבות יותר אינטנסיבית ולו רק כדי לשמור על המטופל ועל סביבתו. כדי שהטיפול יהיה מיטבי על המטופל ובני משפחתו לשתף פעולה עם כל הגורמים הרפואיים המעורבים ולהקפיד על נטילת תרופות אנטי פסיכוטיות. תרופות אלו משפיעות על פעילותו של המוח והן צפויות לשפר את המצב לאחר כמה שבועות של שימוש. לעיתים הטיפול ישלב גם תרופות נוגדות דיכאון וחרדה.
מלבד הטיפול התרופתי חשוב גם לפנות לקבלת ייעוץ פסיכו-סוציאלי בתחנות השונות לבריאות הנפש, כדי שהחולים יוכלו להתמודד טוב יותר עם המחלה ויצליחו להשתלב בחברה בצורה מיטבית.
מה עוד חשוב לדעת?
סכיזופרניה שאינה מטופלת יכולה להוביל לסיבוכים כמו למשל אובדנות, דיכאון, הרס עצמי, התמכרות לסמים ולאלכוהול, קשיים בסביבה המשפחתית, בעיות בריאות ועוד. לכן חשוב להקפיד על מעקב מסודר, להתמיד בטיפול ולא להתבייש להיעזר בגורמים המטפלים שקיימים. קחו בחשבון שלרוב, אנשים שחולים בסכיזופרניה לא תמיד יהיו מודעים לתסמינים ולהופעתם. לכן אם אתם מרגישים שאדם קרוב לכם מגלה חלק מהתסמינים, העלו את חששותיכם בפניו ונסו לעודד אותו לבצע בדיקות לאבחון סכיזופרניה.
ניתן לקיים חיי שגרה עם סכיזופרניה אך כדי שהמפגש עם האנשים יהיה כמה שיותר חיובי חשוב מאוד להיות תחת מעקב רפואי ולקבל את הטיפול המומלץ. כמו כן, חשוב לא פחות לדבר, להתייעץ ולהיות בקשר רצוף עם גורם טיפולי אשר יספק תמיכה רגשית ויעזור לכם לקבל את עצמכם ולהתמודד על הצד הטוב ביותר.