אבחון פסיכיאטרי
אחד הכלים החשובים ביותר שעומדים לרשותו של פסיכיאטר מומחה, בבואו לקבוע את כשירותו הנפשית של האדם שעומד לפניו הוא הכלי שנקרא אבחון פסיכיאטרי. הבסיס לאבחון הפסיכיאטרי, הוא בעצם הבנת התסמונת שממנה סובל האדם. יש להבין בכלל את משמעות המילה תסמונת. תסמונת משמעותה אוסף של סימפטומים שונים, אשר נראה שחוזרים על עצמם, ומאפיינים מאד את האדם שלוקה בהם. ברגע שהפסיכיאטר יכול להבין מהי התסמונת שממנה סובל האדם – הוא יכול כמובן להמליץ על הטיפול המתאים – טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי, ליווי תומך של הסביבה, אשפוז, וכיו"ב. הבנת התסמונת איננה עניין פשוט כלל וכלל, בשל שפע הסימפטומים האפשריים שבהם אדם יכול ללקות, וכמובן שפע ההרכבים והחיבורים בין הסימפטומים. על כן, עבודת האבחון הפסיכיאטרי דורשת מהפסיכיאטר ידע רב, דיוק, מיומנות, סבלנות וניסיון.
על מה האבחון מבוסס וכיצד הוא מתבצע?
הבסיס לאבחון
הבסיס עבור אבחון פסיכיאטרי הוא כפול. מצד אחד, האבחון מבוסס על הספר שנקרא DSM. זהו בעצם מדריך עם פירוט מקיף של הפרעות הנפש, אותן קבע איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי – ורוב הפסיכיאטרים בעולם המערבי, כולל בישראל מיישרים קו לפיו, בשינויים קלים מאד. מדריך זה במובן מסוים הוא האורים והתומים של עולם הפסיכיאטריה והוא קובע את העקרונות החשובים בשאלה מה נורמלי, ומה נכנס לעולם של הפרעת הנפש. המדריך השני הוא הICD, וזהו המדריך של ארגון הבריאות העולמי .
השלבים השונים של האבחון
השלבים השונים של אבחון פסיכיאטרי הם מגוונים מאד, ותלויים כמובן גם בסיבה שלשמה האדם הגיע לעבור את האבחון. בין השאר, האבחון כולל התרשמות של הפסיכיאטר מהופעתו החיצונית של המטופל, מתגובתו של המטופל לעצם האבחון, מיכולות הזיכרון שלו, מיכולות קוגניטיביות שלו, ממצב הרוח שעליו הוא מדווח, מבדיקות רפואיות שונות (בדיקת לחץ דם, בדיקת MRI, בדיקות דם, בדיקת ראיה ועוד), מתגובותיו לסביבה שמקיפה אותו, וכיו"ב. שלבי האבחון הם לשיקול דעתו של הפסיכיאטר כאמור, על פי המקרה שמובא לפניו.
מה האבחון יכול לקבוע?
כוחו של אבחון פסיכיאטרי הוא רב מאד והשפעתו על הנבדק היא רבה. בין השאר, האבחון יכול למשל לקבוע האם הנבדק אחראי למעשיו או לא – והאם יש למנות עבורו אפוטרופוס. האבחון יכול לקבוע בעולם המשפט האם האדם שמואשם במעשה מסוים היה אחראי למעשיו או לא, האם הוא זקוק לאשפוז, האם כדאי שיעשה שימוש בתרופות פסיכיאטריות, ועוד.