אישיות גבולית

היכרות עם מאפיינים שונים של הפרעות נפשיות היא תנאי לטיפול מוצלח. במאמר הבא נתמקד באישיות גבולית, נבין כיצד היא באה לידי ביטוי ונסביר מה אפשר לעשות על מנת להתמודד איתה.

הפרעה נפשית מהסוג של אישיות גבולית היא שכיחה יותר מכפי שנהוג לחשוב. בין היתר, היא מתאפיינת בחוסר יציבות ריגשית ולכן עלולה לפגוע בתחומים שונים של החיים האישיים, המקצועיים, הרומנטיים ועוד. כמו כן, זו הפרעת אישיות שבאה לידי ביטוי בתחושות של רגשות קיצוניים ומצוקה. כפועל יוצא מכך, גברים ונשים עם הפרעת אישיות גבולית -וסביבתם הקרובה -מרגישים אותה היטב.

הפרעת אישיות גבולית מתרחשת אצל מי הסובלים מתחושת ערך עצמי לא יציבה. במקביל, אפשר לזהות את ההפרעה הזו עם גברים או נשים שיש להם קושי לשמור על מערכת יחסים רומנטית או אפילו ליצור אותה. במקרים מסוימים, זו הופכת להיות הפרעה נפשית שדורשת מעורבות של בעלי מקצוע וטיפול מתמשך.

מה זה אישיות גבולית?

הפרעת אישיות גבולית, או בקיצור BPD, באה לידי ביטוי במספר מאפיינים. היכרות עם המאפיינים הללו חשובה לצורך התמודדות עם ההפרעה, כפי שהיא רלוונטית גם בסוגים שונים של הפרעות נפשיות. הנה למשל מה שמאפיין את ההפרעה הזו ביחס להפרעות נפשיות אחרות:

1. דפוס מתמשך ועקבי – חשוב להבין בין מצבי רוח משתנים לבין דפוס מתמשך ועקבי. אם מדובר על דפוס מתמשך ועקבי, צריך להגיע להתייעצות עם איש מקצוע שמכיר את התחום ובקיא בו. במקרים של אישיות גבולית, איש המקצוע הרלוונטי יהיה כמובן פסיכיאטר.

2. תחילת התסמינים – הגדרה של מדריך האבחנות הפסיכיאטרי האמריקאי קובעת שתסמינים של הפרעת אישיות מתחילים כבר בגיל ההתבגרות. זה גם מתאים עם הסעיף הקודם, היות והתסמינים נשארים לאורך זמן.

3. התנהגות אופיינית – ההבדל העיקרי בין אישיות גבולית לבין דיכאון הוא במשך הזמן שבו סובלים מהתופעה. בתוך כך, צריך לזהות את המאפיינים של ההתנהגות עצמה. בין היתר, גברים או נשים עם אישיות גבולית חווים ניסיונות חוזרים להימנע מדחייה על ידי אנשים אחרים והם גם פוחדים מנטישה. כמו כן, במקרים רבים באותם אנשים יש התפרצויות זעם וקושי לשלוט ברגשות.

מה גורם להפרעת אישיות כזו ואיך מטפלים בה?

האמת היא שאין סיבה אחת ויחידה לכך שגברים או נשים יפתחו הפרעת אישיות גבולית. יכולה להיות נטייה תורשתית ואו שההפרעה עלולה להתפתח בגלל השפעה של הסביבה, ויש שקושרים בינה לבין טראומות חוזרות בגיל צעיר.

לכן על כן קשה לעיתים להבחין בין המאפיינים של פוסט טראומה לבין הפרעת אישיות גבולית ולכן הדגש הוא על טיפול לפי תסמיני המטופל והצרכים שלו. החדשות הטובות הן שניתן להתייעץ עם בעלי מקצוע גם אם לא בטוחים באיזה סוג של הפרעה נפשית מדובר. כך בודקים מה הרקע להפרעה, משווים בין התסמינים השונים ומקבלים באופן מיידי את התמיכה הנפשית. גם אם בסופו של דבר מגיעים למסקנה שלפיה לא מדובר על אישיות גבולית אלא על הפרעה אחרת, יש לזה משמעות רבה מבחינת המטופלים וקהל היעד.

התאמת הטיפול לתסמינים

טיפול אפקטיבי בהפרעת אישיות גבולית בא לידי ביטוי בפסיכותרפיה עם דגש על טיפול מסוג DBT ושילוב עם תרופות לפי צורך קליני. בכל מקרה, הדגש הוא על תהליך ארוך טווח ולא על מפגש חד פעמי.
לסיכום, אישיות גבולית היא הפרעה נפשית הדורשת התייחסות יסודית ואפיון של התסמינים. כך בוחרים טיפול וניתן לראות שיפור.