אשפוז פסיכיאטרי
מהו התהליך של אשפוז פסיכיאטרי? למי הוא מיועד? האם האשפוז הוא בכפיה או מרצון? מי רשאי להורות על אשפוז שכזה? ומה קורה במהלך האשפוז? אין ספק שמדבור על תהליך שגורר אחריו לא מעט שאלות.
יש מי שנוטה לראות את האשפוז הפסיכיאטרי כפתרון רדיקלי מאד, וכתהליך שרובו נעשה בכפיה. עם זאת, נתונים שאסף ארגון הבריאות העולמי הראה שבמדינות המערב, ובהן ישראל, כ75% מכלל המאושפזים במוסדות לבריאות הנפש – הם מאושפזים מרצון. כלומר – הם עצמם הביעו רצון אקטיבי במידה כזו או אחרת, ו/או לא התנגדו לאשפוזים לאחר שפסיכיאטר המליץ על כך. זה ללא ספק מראה שהתהליך של אשפוז פסיכיאטרי הוא שונה ממה שחשבתם.
אז איך זה בא לידי ביטוי ומה תפקידו של הפסיכיאטר בכך? להלן תשובות לכל השאלות הקריטיות.
אשפוז כפוי או אשפוז פרטי
למי האשפוז נועד? – בראש ובראשונה, אשפוז פסיכיאטרי נועד לאדם אשר לא יכול לקבל סיוע למצבו הנפשי במסגרות אחרות. שימו לב שלא תמיד, אדם שבמצבו הנפשי הוא בעייתי, הוא אדם שהאשפוז בהכרח יעשה לו טוב. פסיכיאטרים רבים יגידו שעבור אנשים רבים, דווקא הימצאותם בסביבה הביתית, מוקפים בחברים ובמשפחה – תהיה הרבה יותר בריאה לתהליך הריפוי שלהם, מאשר שהיה במוסד לבריאות הנפש.
מי מורה על האשפוז? – יש להבדיל בין אשפוז פסיכיאטרי מרצון לבין אשפוז כפוי. על אשפוז מרצון יכול להורות כל פסיכיאטר – פסיכיאטר פרטי עם קליניקה פרטית משלו, או פסיכיאטר ציבורי מטעם מוסדות המדינה, או האדם עצמו שמעוניין להתאשפז.
כמו כן, פסיכיאטר פרטי יכול להמליץ על אשפוז בכפייה, אך עליו לבקש זאת מהפסיכיאטר המחוזי של משרד הבריאות. המשמעות היא שאם הוא ממליץ על אשפוז מרצון והמטופל מסרב – אין לפסיכיאטר הפרטי הסמכות לכפות זאת על המטופל, הפסיכיאטר הפרטי, כאמור, יכול להמליץ לפסיכיאטר המחוזי של משרד הבריאות. רק לו, יש את הסמכות להורות על אשפוז כפוי בניגוד לרצונו של המטופל, וזאת במקרי קיצון של סכנה מידית הנשקפת לחיי המטופל או לחיי סביבתו.
אשפוז פסיכיאטרי טיפול
האם יש לכם קרובים שאתם חושבים שזקוקים לטיפול פסיכיאטרי? רוצים לקבל מידע נוסף על תהליכי האשפוז? אתם מוזמנים לפנות לקליניקה של ד"ר ברבר ירחמיאל. ד"ר ברבר הוא פסיכיאטר פרטי, שבמידת הצורך יוכל להמליץ על אשפוז, אך גם יספק לכם דרכים נוספות לטיפול בכל בעיה בתחום בריאות הנפש, לפי סוג ומידת חומרתה.