דיכאון אצל מבוגרים

דיכאון עלול להופיע אצל מבוגרים בגלל ירידה בתפקוד, התדרדרות במצב הגופני, פרידות, אובדן ומחלות בריאותיות שונות. עם זאת, יש מה לעשות כדי לטפל בבעיה והכי חשוב לפנות מוקדם להתייעצות עם אנשי מקצוע.

דיכאון (דיפרסיה) הוא נכון להיום אחת הבעיות הפסיכיאטריות השכיחות ביותר אצל מבוגרים. גברים ונשים בגיל הזהב נמצאים בקבוצת סיכון לדיכאון, קודם כל בגלל ההתדרדרות במצב הגופני. כאשר ישנה התדרדרות במצב הגופני שגורמת לתחושה של חוסר ערך, קל להגיע מזה למצב חמור יותר של דיכאון קליני. חוץ מזה, אי אפשר להתעלם מהקשר בין הופעת תסמיני דיכאון לבין כאב כרוני בעקבות זקנה, פציעה, תאונה או מחלה.

לשם השוואה, גורמי סיכון אחרים שגורמים למצב של דיכאון אצל מבוגרים יכולים להיות זקנה, התאלמנות, פרידה ואובדן. כאן פחות חשוב מה המצב הגופני של האדם שסובל מדיכאון, כי מה שגורם לבעיה זה המצב המשפחתי או השינוי בסטטוס האישי. מעבר לכך, יש מבוגרים שסובלים מדיכאון בגלל הפרעה נפשית קודמת או מחלות גופניות כגון פרקינסון.

מה התסמינים של דיכאון אצל מבוגרים?

הדרך להתמודד עם דיכאון אצל מבוגרים היא לזהות מוקדם את התופעה. ככל שמזהים מוקדם יותר שמדובר בדיכאון, כך עולה הסיכוי לטיפול אפקטיבי. ספציפית אצל מבוגרים, יש כמה תסמינים בולטים שהמשפחה צריכה לעקוב אחריהם גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך:

  • ירידה במצב הרוח – הטעות הנפוצה היא לייחס לירידה במצב הרוח של מבוגרים תופעה טבעית שקיימת אצל כולם. בפועל, יש המון מבוגרים שדווקא בגיל השלישי מגלים מחדש את חדוות החיים שלהם. אז אם אצל מבוגרים מסוימים נרשמת ירידה במצב הרוח ללא סיבה נראית לעין, כדאי לשים לב שהמצב לא מחמיר עד כדי דיכאון.
  • שינויי התנהגות – סוג אחר לגמרי של תסמינים של דיכאון אצל מבוגרים כולל שינויי התנהגות. כאן למשל אפשר לראות דיכאון אצל מבוגרים שמתחילים לעסוק באופן כפייתי במחשבות וברגשות של חוסר ערך, או לזהות רתיעה ממצבים ומפעילות חברתית. בד בבד עם זה, ייתכן והדיכאון יגרום לאנשים מבוגרים נדודי שינה וירידה בתאבון.
  • תסמינים גופניים – בדרך כלל קל יחסית לזהות תסמינים של דיכאון אצל מבוגרים באמצעות מעקב פיזיולוגי. התסמינים הגופניים שעלולים להעיד על דיכאון הם בין היתר עייפות, אפתיה, תלונות חוזרות ונשנות על כאבי ראש ובעיות עיכול. אם מצטרפות לזה הזיות ראיה או שמיעה, ייתכן והגיע הזמן לתאם טיפול מקצועי בבעיה.

איך מטפלים בתופעות של דיכאון אצל מבוגרים?

דיכאון הוא לא גזירה משמיים ואפילו לא משהו שצריך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים של מבוגרים. אחרי שמזהים את הסימנים המוקדמים, אפשר למשל לתאם טיפול נפשי על ידי מטפל עצמאי. כאן, הדגש הוא על טיפול פרטני שמביא בחשבון את המאפיינים המיוחדים של המטופלים ואת הגיל הכרונולוגי שלהם.

טיפול פרטני יכול להתבצע על פסיכותרפיסט, פסיכיאטר, רופא עם התמחות בגריאטריה ועוד. לרוב, אפשר לתאם את הטיפול הפרטני והעצמאי דרך קופות החולים או באופן פרטי. אם רוצים, ניתן גם לקבל המלצות על אנשי מקצוע שעוסקים ספציפית בתחום של דיכאון אצל מבוגרים ויש להם בו ניסיון.

לשם השוואה, דרכי טיפול אחרות בדיכאון אצל מבוגרים כוללות טיפול נפשי מרפאתי. במקרים קיצוניים שבהם הטיפול הנפשי לא עוזר, אפשר לשקול אשפוז יום או אשפוז פסיכיאטרי. גם פה, הכי חשוב שההחלטות יתקבלו על ידי בני המשפחה של הקשיש בצורה כנה ותוך שיתוף אנשי מקצוע. בסוף, המטרה היא לעזור למבוגרים ולשפר את איכות חייהם