דיפרסיה – דיכאון
היכרות עם המאפיינים השונים של דיכאון – דיפרסיה היא ללא ספק צעד ראשון בכיוון הנכון בדרך לטיפול. במאמר הבא נסביר במה בדיוק מדובר מתוך נקודת מבט פסיכיאטרית, מהם הגורמים ומה התסמינים שאליהם כדאי לשים לב.
תופעה של דיכאון נפוצה אצל גברים ונשים בטווח רחב של גילאים. שכיחות התופעה באוכלוסייה גם גדולה מכפי שנהוג לחשוב, הן משום שרבים מתביישים לדבר עליה והן משום שלא תמיד קל לשים עליה את האצבע. כפועל יוצא מכך, צעירים ומבוגרים שסובלים מדיכאון לא עוברים את האבחון הנכון עבורם. בהמשך, חוסר אבחון אף עלול לגרום למצב של החמרה בדיכאון ולנזקים בלתי הפיכים עבור בריאות הגוף והנפש.
החדשות הטובות הן שכיום תופעות של דיכאון מוכרות כבעיה פסיכיאטרית לכל דבר ועניין. בגלל שמדובר מבחינה מדעית על בעיה פסיכיאטרית, יש יותר כלים להתמודד איתה. במסגרת הכלים הללו, המטרה היא להגיע למצב שבו הטיפול משתלב בשגרת החיים של הסובלים והסובלות מדיכאון. אבל עוד קודם לכן, חשוב לשים לב לתסמינים מסוימים ולדעת מה גורם לתופעה.
סיפטומים של דיכאון
- ירידה ושינויים תכופים במצב הרוח – המאפיין הכי מובהק של דיכאון הוא ירידה במצב הרוח, בלי סיבות חיצוניות ברורות או נראות לעין. במקביל לירידה בדיכאון, אפשר גם להרגיש שינויים תכופים במצב הרוח. כמו כן, אצל צעירים ומבוגרים כאחד נרשמים תסמינים של חוסר יכולת לחוש הנאה ועיסוק כפייתי ואובססיבי במחשבות מטרידות של חוסר ערך ואשמה.
- פגיעה בריכוז ובזיכרון – דרך אחרת לאבחן דיכאון – דיפרסיה היא לעקוב אחר תסמינים שיש להם ביטוי מוחשי ויום יום. זה כולל למשל פגיעה ביכולת הריכוז, ירידה בתפקוד בעבודה, פגיעה בזיכרון, רתיעה מהשתתפות בפעילויות חברתיות, ויתור על מצבים חברתיים, חשק מיני ירוד בהשוואה לעבר ונדודי שינה או עודף שינה. גם פה, הפגיעה בריכוז ובזיכרון הם רק תסמין קטן לבעיה גדולה יותר.
- תסמינים גופניים – שווה לשים לב לתסמינים גופניים שמופיעים אצל גברים ונשים שסובלים מדיכאון. ברוב המקרים, התסמינים הגופניים שיעידו על כך שיש בעיה פסיכיאטרית ומאובחנת של דיכאון יהיו עייפות, אפתיה, כאבי ראש ובעיות עיכול. במקרים ממש חמורים, ייתכנו גם הזיות שמיעה או מחשבות שווא בנוגע לדברים שלא באמת התרחשו במציאות.
מהם גורמי הסיכון לדיכאון?
היכרות עם גורמי הסיכון היא דרך מעולה לאבחן מוקדם דיכאון – דיפרסיה. בראש ובראשונה, גורם הסיכון מספר אחת הוא תורשה. חוץ מזה, גורמי סיכון אחרים יכולים להיות קשורים אל טראומות מוקדמות כמו התעללות פיזית או מינית, עזיבה או הזנחה מצד ההורים וכמובן אירועים טראומטיים במהלך החיים – תאונות, שירות צבאי וכן הלאה.
גורמי סיכון אחרים לדיכאון הם התדרדרות במצב הגופני, פרידות ואובדן. זה למעשה מה שקושר בין דיכאון – דיפרסיה לבין אוכלוסייה מבוגרת, או במילים אחרות: מה שגורם לכך שאצל מבוגרים יש סיכון גבוה יותר להופעת תסמיני דיכאון ולאחר מכן גם בעיות פסיכיאטריות שנובעות ממנו.
שיטות טיפול בדיכאון אצל מבוגרים
בקרב מבוגרים, רצוי גם לחשוב ברצינות על אשפוז יום ולצמצם את הסיכון בעזרת אשפוז פסיכיאטרי. ככל שמזהים את הסיכון מוקדם, כך איכות הטיפול עולה.קראו גם על: