דיכאון פסיכוטי
דיכאון פסיכוטי הוא רק סוג אחד מבין סוגים שונים של דיכאון. לפני שנכנסים אל עובי הקורה ומנסים להבין מה בעצם מאפיין או מייחד אותו מכל השאר, צריך לזכור שדיכאון באופן כללי נחשב לאחת התופעות הנפשיות הכי שכיחות בעולם. מצד שני, זו גם ככל הנראה הבעיה הבריאותית שאנשים הכי הרבה מתביישים בה.
השילוב הזה בין שכיחות גבוהה מצד אחד לבין ניסיון להתעלם, להדחיק או להסתיר מצד שני, מקשה גם על העבודה של בעלי מקצוע. אם אנשי מקצוע ומטפלים רוצים לעזור למטופלים שלהם, עליהם להיות מעורבים כמה שיותר מוקדם. כאן נכנס לתמונה התפקיד של המטופל עצמו, שאמור לזהות את התסמינים של סוגי דיכאון ולדעת מתי הגיע הזמן לפנות לעזרה.
תסמינים של דיכאון פסיכוטי
שנית, הרבה אנשים עם דיכאון פסיכוטי חווים אמונות או תחושות לא נכונות כגון : מחשבות רודפניות, הזיות וכדומה. אבל עצם העובדה שמדובר על תחושות שאין להן אובייקטיבית אחיזה במציאות, לא הופכת אותן לפחות קריטית או כואבת עבור מי שסובל מהן. לכן, הדרך הכי טובה להתמודד עם דיכאון פסיכוטי היא לפנות לעזרה.
טיפול במקרים של דיכאון פסיכוטי
הנה כמה מאפיינים שונים של טיפול במקרים של דיכאון פסיכוטי, שמהם אפשר ללמוד על האופן שבו בעלי המקצוע מתמודדים עם התחום ועם התופעה:
טיפול באמצעות נוגדי דיכאון ותרופות הרגעה חזקות (נוגדי פסיכוזה) – הדרך הפרקטית להתמודד עם תסמינים ועם אבחנה של דיכאון פסיכוטי היא באמצעות נוגדי דיכאון ונוגדי פסיכוזה. יש סוגים שונים של נוגדי דיכאון, אך רובם פועלים על עיקרון זהה של עיכוב ספיגת סרוטונין.
באמצעות טיפול פסיכולוגי – יש מקרים קלים יחסית של דיכאון פסיכוטי שבהם מנסים לפתור את הבעיה או לכל הפחות לסייע להחלמה שלה, על בסיס של טיפול פסיכולוגי, אך תמיד רצוי לשלב גם טיפול תרופתי מתאים.
לסיכום, דיכאון פסיכוטי הוא לא גזירה משמיים ויש מה לעשות כדי להתמודד איתו. אז נכון שמדובר על תופעה נפשית שמגלמת בתוכה גם את היסוד של הדיכאון וגם היבטים שונים של פסיכוזה, אך רצוי להתייעץ עם בעלי מקצוע כמה שיותר מוקדם.