מהן הפרעות אכילה?
הפרעות אכילה הן שם כולל לשלושה דפוסי אכילה קיצוניים: אנורקסיה – מתבטאת באיבוד עשרות אחוזים ממשקל הגוף, בעיסוק מרובה בפעילות גופנית, בשקילה חוזרת ובאכילה מועטה. בולימיה – מתבטאת בהתקפי זלילה פתאומיים ובלתי נשלטים, שלאחריהם פעולת התרוקנות קיצונית, כמו: הקאה, שימוש במשלשלים, צום וכו'. אכילה זללנית / כפייתית – מתבטאת בהתקפי זלילה, גם ללא תחושת רעב, אך ללא פעולת התרוקנות לאחריהם.בולמוסי האכילה מלווים בתחושת אשמה, בושה וגועל עצמי, ועל כן הם נעשים בדרך כלל בהיחבא.
לקריאה נוספת על אנורקסיה
לקריאה נוספת על בולימיה
כיום ידוע שמקורן של הפרעות האכילה הוא רגשי, ושהן עשויות לשבש ולהרוס לא רק את המנגנונים הפיזיולוגיים בגוף, אלא גם את המנגנונים הנפשיים. על כן, יש לטפל בהפרעות האכילה לא רק במישור התזונתי, אלא גם במישור הנפשי (דהיינו, על ידי פסיכולוג ופסיכיאטר).
הפרעות אכילה הן אינן נחלתן של נשים בלבד. אכן, כ-85% מהסובלים מהפרעות אכילה הן נשים, אך גם גברים סובלים מהן. הפרעות אכילה יכולות להתפתח בקרב נערות בגיל ההתבגרות (באזור גיל 12) וגם בקרב נשים בתחילת שנות ה-40.
טיפול פסיכיאטרי בהפרעות אכילה הוא הכרחי כיוון שבדרך כלל ההפרעה אינה הבעיה כשלעצמה, אלא רק סימפטום לבעיה רגשית עמוקה. לכן, הטיפול חייב להיות טיפול רב מערכתי, המשלב גם ייעוץ דיאטני ומעקב על ידי דיאטנית, וגם טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי, במקרה הצורך. מחקרים בנושא מלמדים כי המקור להיווצרותן של הפרעות אכילה הוא על פי רוב מקור רגשי: טראומה, חרדה כלשהי, רגשי אשמה, קשיים בהתמודדות עם המציאות, רצון לזכות בתשומת לב, רצון להידמות למודלים לחיקוי ועוד.
טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם הפרעות אכילה
בטיפול הפסיכולוגי, הפסיכולוג פועל להשבת השקט הנפשי והביטחון העצמי של המטופל/ת. הטיפול הפסיכיאטרי כולל מתן תרופות נגד חרדה ודיכאון, שהן חלק בלתי נפרד מהפרעות האכילה. אולם רק בשילוב עם הטיפול הפסיכולוגי ניתן לתקן את העיוותים שנוצרו בדימוי הגוף של המטופל ולהביא להחלמה לטווח הארוך.