הפרעת אישיות גבולית טיפול וגורמים

הפרעת אישיות גבולית יכולה להיות מטרידה מאוד כיוון אנשים אלו מאוד לא יציבים מבחינה רגשית, וכך גם מבחינה התנהגותית. מה גורם להפרעה הזו? מה התסמינים שלה? והשאלה החשובה ביותר, כיצד מטפלים בה ומי יכול לעזור?

מהי הפרעת אישיות גבולית?

הפרעת אישיות גבולית דומה אולי בשמה לפיצול אישיות אך לא מדובר על פיצול באישיות אלא הפרעה ברצף האישיותי. במלים אחרות, אנשים שסובלים מהפרעת אישיות גבולית יגלו אישיות לא רציפה, לא קבועה, עם שינויים שלעתים יהיו קיצוניים מאוד בדרך המחשבה, בתפיסת המציאות וכך גם בהתנהגות שלהם. הפרעה זו מתאפיינת בבעיות בקשרים החברתיים, כל קשר בין אישי כלשהו יכול להינזק כתוצאה מקוטביות גדולה במצבי הרוח ובפעולות שאותו אדם נוקט. ההשפעה של ההפרעה הזו יכולים גם להתבטא בתופעות פיזיולוגיות והתנהגותיות כגון דיכאון, פרצי כעס, סף גירוי נמוך שימוש בסמים אלכוהול ועוד.

מהם הגורמים להפרעה זו?

ישנם גורמים רבים אך יש לכולם יש מכנה משותף: סיטואציה רגשית קשה שהייתה בעיקר בגיל צעיר. רוב הפרעות האישיות מתחילות כבר בגיל צעיר ולעתים הן מתפתחות בשלב מוקדם יותר אך ניצנים ראשונים להפרעה בדרך כלל מופיעים בגיל ההתבגרות ואילך. ההפרעה יכולה להיווצר כבר מגיל קטן בעיקר בגלל סביבה רגשית לא יציבה, כך הילד למעשה לא מצליח להבין מה טוב ורע, מה אסור ומה מותר וכמובן מה הוא אמור להרגיש או כיצד עליו להתנהג בכל סיטואציה. זה יכול לקרות בגלל התעללות בגיל קטן, מריבות במשפחה וכל טראומה נפשית אחרת.

זקוקים לייעוץ בנושא? – צרו קשר עם ד"ר ירחמיאל ברבר 0737841832

מהם התסמינים?

ישנם תסמינים רבים להפרעת אישיות גבולית כאשר אפשר לחלק אותם לקטגוריות. מבחינת האני הפנימי של אותו אדם, הוא יכול להרגיש ריקנות עזה ובמצבים אחרים, אפילו בהבדלים של שניות ספורות, הוא יהפוך להיות יותר אלים, יותר אגרסיבי ואימפולסיבי מאוד בכל דבר שהוא אומר. ברמה הפיזיולוגית הוא יכול להתמכר לסמים ולאלכוהול. יש עוד תסמינים שיכולים להיות בולטים מאוד כמו למשל תגובה לא הולמת או לא הגיונית מבחינה רגשית לסיטואציה שקרתה, יחסים בין אישיים תלותיים מאוד עד רמת האובססיה ובעיקר פחד מנטישה, אפילו כאשר היא לא ריאלית או לא קשורה לקשר זוגי במקרים קיצוניים יש אפילו גלישות פסיכוטיות וכמובן מצבים רגשיים חרדתיים ודיכאון.

הפרעת אישיות גבולית טיפול וגורמים

כיצד ניתן לטפל בהפרעה?

הטיפול אינו פשוט והוא מתבצע על ידי מטפל בבריאות הנפש. ישנן טכניקות טיפול פסיכולוגיות העוזרות לטפל בבעיה זו, הפסיכיאטר המטפל יכול להתאים אף טיפול תרופתי תומך. בסופו של דבר הפרעה זו יכולה להשפיע על חייהם של כל הסובבים את אותו אדם ובעיקר את בני משפחתו. הפסיכיאטר יכול לבחור את השיטה שלדעתו תהיה הכי טובה לאותו המטופל, כאשר הבחירה תתבצע בעיקר לפי שיתוף הפעולה של המטופל, היכולות שלו וגם חומרת הבעיה. ניתן להעניק למטופל טיפול התנהגותי שיעזור לו להבין את הסיטואציה טוב יותר ולהגיב לה בהתאם, כאשר כך הוא ילמד להבין מה היכולות שלו ובאלו כלים עליו לנקוט. יש אפשרות גם להעניק טיפול שמבוסס על שיטת טיפול פסיכולוגית שנקראת DBT.

טיפול מקצועי עם מומחה

טיפול בהפרעת אישיות יכול להיות כאמור באמצעות טיפול פסיכותרפי שבמהלכו מטפלים בשורש הבעיה ולא רק בתסמינים שלה. אפשר גם לטפל באופן תרופתי באם יש דיכאון, חרדה או פסיכוזה. בכל מקרה כדי להגיע לטיפול הכי טוב שיש, צריך לבחור בפסיכיאטר מומחה. פסיכיאטר שמנוסה בטיפול בהפרעות אישיות גבוליות יהיה הבחירה הטובה ביותר עבורכם ועבור הקרוב שלכם שסובל מהבעיה וכדי להגיע אליו יש לסקור היטב את השוק ולבחור בפסיכיאטר מומלץ, כמובן רק אחרי פגישה אישית עמו.

טיפול בהפרעת אישיות גבולית