הפרעת זהות דיסוציאטיבית
לעיתים קרובות הפרעות דיסוציאסטיביות קשורות בהכרח לחוויה קודמת של טראומה. ישנם שלושה סוגים של הפרעות דיסוציאטיביות והן: הפרעת דפרסונליזציה, אמנזיה דיסוציאטיבית והפרעת זהות דיסוציאטיבית (ריבוי זהויות), עליה גם נרחיב.
מהי דיסוציאציה?
מהי הפרעת זהות דיסוציאטיבית?
תסמינים של הפרעת זהות זו כוללים:
- קיומן של שתי זהויות מובחנות או יותר (או "מצבי אישיות") – כל אחת מהזהויות מלווה בשינויים בהתנהגות, בזיכרון ובחשיבה. שינויים אלו עשויים להיות נצפים על ידי אחרים או מדווחים על ידי האדם.
- קיומם של פערים מתמשכים בזיכרון, במידע האישי ו/או באירועים טראומטיים שהתרחשו בעבר.
- הפערים בזיכרון ו/או במידע גורמים למצוקה או לבעיות משמעותיות בתחומי התפקוד החברתיים, התעסוקתיים ועוד.
גורמי סיכון וטיפול
יחד עם זאת באמצעות הטיפול המתאים רוב הסובלים מהפרעה זו מצליחים להתמודד עם התסמינים העיקריים של ההפרעה, לשפר את יכולתם לתפקד ולקיים אורח חיים פורה וחיוני. מטרת הטיפול היא לעזור להם לשלב יחדיו את מרכיבי הזהות השונים כך שהטיפול עשוי להיות אינטנסיבי ומאתגר שכן הוא כרוך בהתמודדות עם הזיכרון הכואב ועם החוויות הטראומתיות מהעבר.
ישנן שיטות טיפוליות שונות שיכולות לתת מענה ותרופות שיכולות לטפל בסימפטומים השונים. כדי להחליט על אופן הטיפול הרצוי מומלץ לתאם פגישה עם פסיכיאטר מומחה בבעיות נפשיות שיכול לספק מענה רחב לבעיות מגוונות במסגרת הטיפול.
כיצד ההפרעה באה לידי ביטוי בחיי היום יום?
אדם הסובל מהפרעת זהות דיסוציאטיבית מרגיש כאילו יש בתוכו שתי ישויות או יותר שלכל אחת דרך משלה לראות את הדברים, זיכרונות והעדפות משלה וכדומה. חשוב לזכור שלמרות שהזהויות עשויות להראות או להרגיש מאוד שונות, הן כולם ביטוי של אדם אחד, יחיד ושלם. לכן לא פעם אנשים עם הפרעה כזו עשויים לסבול גם מבעיות בתפקוד בין אם הן מינימליות ובין אם משמעותיות.