התמודדות עם אבל
אבל הוא חלק מהחיים של רובנו. זה יכול להיות אבל בגלל לכתו של אדם קרוב וזה יכול להיות אבל בגלל יכולת שנעלמה (למשל – התמודדות של אדם שאיבד את יכולתו ללכת כרוכה גם היא בתהליך של אבל על מה שאבד). זה יכול להיות בגלל מוות שהיה צפוי (הורים מבוגרים) וזה יכול להיות בגלל מוות שלא היה צפוי בכלל (מוות בתאונה, מוות בגיל צעיר).
אמנם, עוצמת האבל היא בדרך כלל שונה בכל אחד מהמקרים, שכן אין ההתמודדות עם מוות צפוי של הורה מבוגר דומה לאבדן של ילד בגיל צעיר, אולם כל אדם חווה אותו בצורה אחרת, וייתכן שעוצמת האבל אצל אדם מסוים על מוות צפוי, תהיה גדולה הרבה יותר מהעוצמה שיחוש אדם אחר שמתאבל בגלל מוות לא צפוי.
בכל מקרה, תהליך ההתמודדות והחזרה לשגרה הוא לא פשוט, משום שהתמודדות עם אבל כרוכה במעבר של מספר שלבים:
שלב ההלם – זהו השלב הראשוני שאותו חווה האדם עם היוודע לו דבר האסון. בשלב זה התגובות יכולות לנוע מקיצוניות אחת לשנייה – החל משתיקה רועמת של מספר ימים ועד התפרצויות זעם בלתי נשלטות. הרבה פעמים אדם שנמצא בשלב הזה אינו מודע באופן מלא למעשיו, וחשוב ללוות אותו בשלב זה עד לשלב ההפנמה של האירוע. חשוב לדעת, ששלב זה של ההלם מלווה הרבה פעמים בתופעות פיזיולוגיות של ממש כגון סחרחורות, קוצר נשימה, דופק מהיר וחזק, חוסר תיאבון או אכילה מופרזת, בעיות במערכת העיכול, הפרעות שינה ועוד. תופעות אלה חולפות כשמצליחים לעבור את שלב ההלם ולעבור לשלב השני – ההפנמה.
הפנמת האובדן – בשלב זה מגיעים להבנה של המציאות החדשה. שלב זה מאופיין הרבה פעמים בחלומות נעימים יותר ופחות על המת ובהרבה מאוד רגשות שעולים על פני השטח – בעיקר געגועים. מדובר בתהליך של עיבוד המציאות החדשה, שיכול להתרחש במשך זמן לא מוגדר, אולם בסופו יש מעין "קתרזיס" המאפשר למתאבל להניח את האבל מאחוריו ולהמשיך הלאה.
חזרה לחיים – התהליך של התמודדות עם אבל כולל בתוכו גם את שלב החזרה לחיים – שלב בו מבינים שצריך להמשיך הלאה. שלב זה מאופיין הרבה פעמים בביצוע פעולות ומטלות באופן מכני, כשהאדם בעצם מכריח את עצמו לתפקד אך עושה זאת ללא שמחה, התלהבות או הנאה. זה טבעי לגמרי וזה בסדר גמור. הפעולות ה"מכניות" הללו מהוות "התנעה" לקראת החזרה האמיתית לשגרה, ויובילו את המתאבל אט-אט אל עבר המקום הנכון של המשכיות.
שילוב של טיפול פסיכולוגי בהתמודדות עם אבל
בגלל העובדה שתהליך ההתמודדות עם האבל כרוך בכמה שלבים שכל אחד מהם מעורר הרבה מאוד אמוציות ולפעמים גם גורם למצבי רוח קשים ואף לדיכאון, רצוי שהמתאבל יעבור טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפי בעיקר בשלב ההלם.
טיפול שייעשה על ידי פסיכולוג שמתמחה בתחום האובדן יוכל לסייע לו לעבור את שלב ההלם מבלי לחוות תופעות קיצוניות מדיי, ולהגיע אל שלב ההפנמה המבריא בצורה מהירה ונכונה יותר. ד"ר ברבר מתמחה בטיפול באנשים המתמודדים עם אובדן ועם אבל. הטיפול בקליניקה כולל שיחות והרבה הקשבה, ומתן כלים למטופל שיסייעו לו להתמודד עם כל הרגשות שמציפים אותו ולהפנים בצורה שורשית את המצב החדש. כלים אלה יסייעו בידיו להשלים את התהליך כולו, ולחזור לחיים מתוך רצון להמשיך הלאה.
לקבלת מידע נוסף ולקביעת פגישה חייגו 073-7841832 או צרו עמי קשר דרך האתר.