טיפול בחרדות

ד"ר ירחמיאל ברבר הינו פסיכיאטר המתמחה בטיפול בחרדות, ומעניק למטופליו טיפול המותאם לצורכיהם ולמגבלותיהם על מנת שיוכלו להתגבר על חרדותיהם ולמצות את הפוטנציאל שלהם בתחומי החיים השונים.

דאגות, פחדים וחששות הן תחושות טבעיות שכל אדם חווה לאורך חייו. לכל אחד מאיתנו יש דאגות וחששות טבעיים: לגבי הילדים והמשפחה, לגבי הקריירה, הלימודים, גיל הזקנה ועוד. כל עוד החששות הללו לא פוגעים בתפקוד היומיומי שלנו, לא נותר לנו אלא לקבלם, ללמוד לחיות עימם ולתעל אותם למקומות חיוביים ומפרים. אולם כאשר החששות הללו מלווים בתסמינים פיזיולוגיים ורגשיים שפוגעים בתפקוד שלנו, הרי שמדובר בחרדות הדורשות טיפול.

מהי חרדה?

חרדה מתבטאת באוסף של תחושות פיזיולוגיות ורגשיות, שהמשותף לכולן הוא חוסר נוחות ואי שקט. במישור הפיזיולוגי, חרדה מתבטאת בדפיקות לב מואצות, נשימה כבדה ומהירה, הזעה, קול רועד, תחושת חולשה ופיק ברכיים, כאבי בטן, סחרחורות, ראייה מטושטשת, חיוורון ועוד. במישור הרגשי חרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בתחושת פחד נוראית, מתח רגשי, ציפייה, עצבנות, חוסר יכולת להירדם, הימנעות מפעולות שונות ועוד.

בעוד שכל אחד מאיתנו פוחד מדבר מסוים, לא כולנו סובלים מחרדות. הפחד הוא תגובה לגורם חיצוני כלשהו שנתפש כמשהו שעשוי לפגוע בנו או לסכן את חיינו (חושך, איום פיזי וכו'), ואילו החרדה היא פירוש פנימי רגשי שאדם מעניק לגורם פעוט יחסית, וגם כשאין מדובר בסכנת חיים או פגיעה פיזית.

אילו סוגי חרדות מוכרים כיום?

ניתן להבחין בין מספר סוגי חרדות:

פוביות – קבוצה של הפרעות חרדה שונות. פוביה היא חרדה מפני מצבים או גירויים מסוימים, שבאה לידי ביטוי בתגובות גופניות וברצון להימנע מחשיפה לאותו גירוי (קלסטרופוביה, דנטופוביה, חרדת בחינות, חרדה מדם וכו')
הפרעת חרדה טורדנית כפייתית – מכונה גם OCD, ובאה לידי ביטוי במחשבות טורדניות שחוזרות שוב ושוב ו/או בפעולות שנועדו להפחית את תחושת החרדה שמגיעה עם המחשבות הטורדניות.
פאניקה – חרדה המתבטאת בהתקפים חוזרים ובחששות מפני ההתקף הבא. חרדה מסוג זה יכולה להיות מלווה גם באגורפוביה (פחד ממקומות הומים ורועשים, לעמוד בתורים או להישאר באולמות שאין מהם יציאה). "אגורה" ביוונית משמעותו "שוק".
חרדה מוכללת – הפרעת חרדה שמתבטאת בדאגות תמידיות בנוגע לנושאים שונים, ומלווה בקשיי שינה ובמתח בחיי היום יום.
חרדה מסוג פוסט טראומה – חרדה המתרחשת לאחר חוויה טראומטית.
חרדה חברתית – חרדה ממצבים חברתיים שונים שגורמים מבוכה או מביצוע פעולות בפומבי.

המשותף לכל החרדות הוא ההימנעות מחשיפה לגורם החרדה. כפועל יוצא, אנשים הסובלים מחרדה לא ממשים את הפוטנציאל שטמון בהם בתחומי חיים שונים, וההימנעות גורמת להם לנכות, לתחושת חוסר אונים ופספוס. לכן, החרדות פוגעות משמעותית באיכות החיים.

טיפול בחרדות

טיפול בחרדות – טיפול בפחדים

אנשים הסובלים מחרדות מנסים קודם להתמודד עימן בעצמם, עוד בטרם יפנו לעזרה מקצועית. אולם כאשר הפגיעה בתפקוד, באיכות ובשמחת החיים היא גדולה, יש צורך לפנות לאיש מקצוע. ההחלטה לפנות לעזרה מקצועית היא כשלעצמה צעד חשוב, שכן היא מבטאת לקיחת אחריות ורצון להחזיר את השלטה על החיים.

טיפול בחרדות צריך להיות טיפול פסיכיאטרי המשולב עם טיפול פסיכולוגי. הפסיכיאטר ממליץ על טיפול תרופתי שאינו ממכר, ובנוסף מתאים את הטיפול הפסיכולוגי למצבו של המטופל (טיפול קוגניטיבי, טיפול בהיפנוזה וטיפול משפחתי).