פסיכותרפיה
ההכרה בעצם קיומן של בעיות נפשיות הייתה מאז ומעולם- אך טיפולי פסיכותרפיה החלו להתפתח רק לקראת סוף המאה ה- 19. אם בהתחלה טיפולים אלה יועדו לאנשים שמצבם הנפשי היה קשה, אז כיום פסיכותרפיה הוא טיפול שרוב האוכלוסייה מקבלת בשלב זה או אחר בחיים.
באילו בעיות מתמקדת הפסיכותרפיה?
השיטות השונות של הפסיכותרפיה מאפשרות טיפול בבעיות כגון חרדה, הפרעות קשב וריכוז, פסיכוזה, דיכאון, בעיות זקנה כגון אלצהיימר , פוסט טראומה, כאבים כרוניים ועוד.
ניתן בהחלט לומר שכיום ענף הפסיכותרפיה חדל מלהיות מזוהה עם אנשים הסובלים מבעיות נפש קשות והוא רלוונטי לאנשים רבים בחברה הסובלים מחרדות, דיכאון ומשברי חיים למיניהם.
ענף הפסיכותרפיה והטיפולים בו
למעשה, התשובה לשאלה זו חלוקה בין שני קצוות. חלק מאנשי המקצוע סבורים שיש לפנות לטיפול נפשי כאשר קיימת בעיה אמיתית המקשה על התפקוד היומיומי של האדם, כך למשל בעיה בהתמודדות עם אבל, חרדות ועוד. דעת הנגד טוענת שכולנו זקוקים לשירותיו של פסיכולוג, זאת משום המורכבות הרבה של החיים הפוסט-מודרניים.החיים שלנו מורכבים מאוד וגורמים ללחצים נפשיים רבים. כל אחד רוצה עבודה טובה יותר, זוגיות טובה יותר, בית גדול יותר והרשימה עוד ארוכה. כל הדברים הללו מובילים אותנו לחוסר שקט נפשי שיש לטפל בו. האמת נמצאת כמובן באמצע, ואם אדם סובל ממצוקה נפשית זו או אחרת והוא מרגיש צורך לגשת לפסיכולוג או לפסיכיאטר הוא בהחלט מוזמן לעשות את זה.
פסיכותרפיה הינה טיפול נפש
האמצעי המרכזי של שיטה זו הוא – שיחה. יחד עם זאת, המונח פסיכותרפיה מאגד בתוכו שיטות טיפול רבות. אולי השיטה הידועה ביותר היא הפסיכואנליזה שפותחה על ידי פרויד, שעסק בניתוח חייהם, חלומותיהם ומחשבותיהם של מטופליו. פיתוחה של השיטה הזו היא הפסיכותרפיה הדינמית, שהשוני הגדול שלה מקודמתה הוא בכך שקבלת טיפול פסיכותרפי הינו קצר יותר.
שיטה נוספת שיש לציינה היא הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי. מטרתו של טיפול זה היא "ללמד" את המטופל להפנות את האנרגיות שלו לאפיקים חיוביים במקום למקומות הרסניים. שיטה זו יעילה בטיפול בפוביות למיניהן, בחרדות ובהפרעות כגון אנורקסיה.
למעשה, רשימת השיטות הכלולות בענף הפסיכותרפיה ארוכה מאוד וטיפולי פסיכותרפיה ניתנים על ידי פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים פסיכותרפיסטים, פסיכיאטרים ופסיכיאטרים מומחים.
מי מוסמך להעניק טיפול פסיכותרפי
ברמת העיקרון שלושת בעלי המקצוע המוסמכים להעניק טיפול פסיכותרפי הם: פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים שיש להם התמחות בתחום הקליני וכמובן פסיכולוגים קליניים. ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג הוא כמובן בהכשרה שלהם, וכפועל יוצא מכך, פסיכיאטרים שהם רופאים, יכולים לרשום טיפול תרופתי ופסיכולוגים לא.
לקריאה בנושא ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג לחצו כאן
הגישה האקזיסטנציאלית
מתמקדת בכל הפחדים העמוקים ביותר של האדם באשר הוא אדם, כמו למשל הפחד מהמוות. גישה זו מעודדת את המטופל לעמוד באומץ מול האתגרים הקיומיים הללו.
הגישה ההומניסטית
מעמידה אף היא בעיות קיומיות אך יוצאת מנקודת מבטו של המטופל עצמו ומדגישה את ייחודו.
הגישה הפסיכודינאמית
עוסקת בניתוח חייו של המטופל ושמה דגש רב על היחסים שבין המטפל למטופל. גישה זו קושרת התנהגויות לקויות של האדם לבעיות פנימיות.
הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית
מחפשת דרכים מעשיות לשינוי התנהגות. הגישות הללו הן המובילות את עולם הפסיכותרפיה, אך רשימת הטיפולים האפשריים עוד ארוכה, למשל-פסיכולוגיה חיובית.
התאמה של טיפול נפשי
כיצד נבחר סוג הטיפול
במצב מסוג זה תחליף מעולה לטיפול הפסיכודינמי הוא טיפול בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית. לעומת זאת, מאוד יכול להיות שהמטופל דווקא מחפש את השיחה והשיתוף בטיפול הפסיכולוגי, ואז הטיפול הפסיכודינמי יכול להיות יעיל מאוד.