מאז התגבשותה של הפסיכיאטריה כענף ברפואה, עבר התחום כברת דרך. מאז הטיפול בהלם חשמלי בלוקים במחלות נפש מסוימות, עברה הפסיכיאטריה מהפכה של ממש, במיוחד בשנות ה- 50, עם גילוין של תרופות המסוגלות להשפיע על ביטויים מסוימים של מחלות נפשיות. תרופות אלו זכו במרוצת השנים לשם השגור "כדורים פסיכיאטריים".
כדורים פסיכיאטריים בראי ההיסטוריה
ענף הפסיכיאטריה מתמודד עם מחלות נפש מגוונות, שלהן תרופות שונות. אחת ממחלות הנפש הנפוצות ביותר לטיפול באמצעות כדורים פסיכיאטריים היא הדיכאון. בשנות ה- 50 של המאה ה- 20 התגלו תרופות נוגדות דיכאון, המשפיעות על מרכזי העצבים במוח. תרופות אלו אפשרו לראשונה בהיסטוריה לחולל שיפור ממשי במצבם של החולים הפסיכיאטריים. יתרה מכך, אם בעבר החולים נידונו לאשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים והופרדו מכלל החברה, הרי שהכדורים הפסיכיאטריים אפשרו להחזיר את חולי הנפש לבתיהם, למקומות עבודתם ולסביבתם החברתית הקודמת. מהפכה זו אפשרה לפסיכיאטרים לטפל ברוב חולי הנפש במרפאות היום.
הכדורים הפסיכיאטריים כיום
מאז נכנסו הכדורים הפסיכיאטריים לשימוש, עבר הענף שינויים מהפכניים. הטיפול הפסיכיאטרי כיום אינו נשען אך ורק על מתן כדורים, אלא נעשה תוך שילוב של ראיונות פסיכיאטריים וטיפול פסיכותרפי (על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג קליני). כמו כן, במרוצת השנים פותחו תרופות פסיכיאטריות חדשות, שתופעות הלוואי שלהן הן מעטות יחסית, ואפשרו ליותר ויותר אנשים ליטול אותם.
מקרה בוחן - כדורים פסיכיאטריים לטיפול בדיכאון
התמורות שאוזכרו לעיל שינו את הסטיגמה השלילית שהיה לענף הפסיכיאטריה בכלל, וללקיחת כדורים פסיכיאטריים בפרט. כך למשל, עם גילוי תרופות פסיכיאטריות מעכבות סרוטונין SSRI (כמו פרוזאק, זולופט, ציפרלקס, סרוקסט ועוד) שלהן מעט תופעות לוואי, הפך הטיפול הפסיכיאטרי בדיכאון באמצעות כדורים למוצלח ולנפוץ הרבה יותר. מספר צרכני הכדורים הללו עלה ועמו גם הלגיטימציה של המחלה. בהדרגה אנשים החלו להבין שמדובר במחלה שכדור קטן יכול להתגבר עליה, ודיכאון הפך למחלה "מקובלת", ממש כמו לחץ דם או כולסטרול. כך שכיום, מי שלוקח כדורים פסיכיאטריים לא זוכה עוד לכינויים כמו "פסיכי", "משוגע" או "חולה נפש".
הכדור בידיים שלכם – איך תדעו אם הכדורים הפסיכיאטריים עוזרים לכם?
אם התחלתם טיפול בכדורים פסיכיאטריים ומצבכם התחיל להשתפר – המשיכו בטיפול.
אם התחלתם טיפול ואתם סובלים מתופעות לוואי כמו הפרעות שינה, ירידה בתיאבון, אי שקט, ירידת לחץ דם וכו' – המתינו כ- 3 שבועות. אם תופעות הלוואי חלפו, הישארו עם הכדורים שקיבלתם. אם הם לא חלפו, מומלץ לבקש מהפסיכיאטר להחליפם.
אם אינכם מרגישים כל השפעה של הכדורים הפסיכיאטרים עליכם – אל תחליפו אותם אבל התייעצו עם הפסיכיאטר לגבי שינוי המינון. אם המינון החדש השפיע – אשריכם. אם לא, מומלץ לחכות כשמונה שבועות ורק אז לנסות כדורים פסיכיאטריים אחרים או טיפולים שונים, כמו טיפול בשיטה ההתנהגותית, פסיכותרפיה וכו'.
למידע נוסף אודות נטילת כדורים פסיכיאטריים – צרו קשר עם ד"ר ברבר ירחמיאל, פסיכיאטר מומחה.