סהרורי

מה היא סהרוריות?

סהרוריות מוגדרת כהפרעת שינה שמי שסובל ממנה מבצע פעולות ומתנהג כאילו הוא ער לחלוטין, אולם בעצם הוא שקוע בשינה. למרות זאת, אותו אדם לא נמצא במצב של שינה עמוקה, ולכן המצב מאפיין בדרך כלל ילדים או אנשים בגיל השלישי, שרוב הלילה לא נמצאים בשינה עמוקה.
כשמדובר בבני הגיל השלישי, לתופעה יכולות להיות גם השלכות מסוכנות, שחשוב להיות מודעים אליהן. על כל זאת ועוד – במאמר שלפניכם.

הליכה מתוך שינה

כאמור, מדובר בהפרעת שינה ידועה, המתרחשת בעיקר בשינה לא עמוקה. מכיוון שהביטוי הנפוץ ביותר של ההפרעה הינו הליכה מתוך שינה, נקראת התופעה גם "מחלת ירח" ובסרטים המצויירים הדמויות הסהרוריות הולכות הרבה פעמים אל עבר הירח כשעיניהן עצומות וידיהן פשוטות קדימה.

סהרורי
למרות זאת, אנשים הסובלים מהפרעה זו מבצעים את הפעולות בעיניים פקוחות לחלוטין, אם כי המבע שלהם מזוגג ועמום יחסית למבעם כשהם נמצאים במצב ערות. התופעה מאפיינת בעיקר ילדים ואנשים מבוגרים, אשר רוב שנתם אינה שינה עמוקה. מכיוון שהם נמצאים במצב שבו הם לא מודעים לעצמם ולמעשיהם, חשוב מאוד לאתר את התופעה ולדאוג שהם תמיד יהיו בהשגחה.

ד"ר ברבר הוא פסיכיאטר המתמחה בטיפול בבני גיל הזהב, ומציע אבחון מקצועי ומדויק של מצבים שונים ובהם סהרוריות. לקבלת מידע נוסף וקביעת תור צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם – 0737841832

סהרוריות בגיל השלישי

כאשר מדובר בבני גיל הזהב, חשוב מאוד לדעת אם הם סובלים מסהרוריות. זאת משום שהם עלולים לקום מהמיטה, לפתוח את הדלת ולצאת לרחוב, מבלי לדעת בדיוק לאן הם הולכים.
לא אחת שמענו על מקרים של קשישים שנעלמו מביתם או אפילו מבית הדיור המוגן בו שהו, והרבה פעמים הסיבה לכך הייתה סהרוריות.
מעבר לכך, אנשים סהרוריים עלולים לגרום נזק לעצמם אם יחליטו פתאום לאחוז בסכין או במספריים, ואפילו אם "סתם" ייתקלו בחפץ שמונח על הרצפה וימעדו.
לקריאה על פאראסומניה לחצו כאן

למעשה אין טיפול חד משמעי שיכול למנוע את הבעיה או להפחית את התרחשויותיה. למרות זאת, יש בהחלט מספר דברים שעליהם חשוב להקפיד בביתו של אדם סהרורי, על אחת כמה וכמה אם מדובר באדם קשיש:

  • לנעול את דלת הכניסה לבית
  • להתקין סורגים בחלונות
  • להזיז מהדרך חפצים שהאדם עלול להיתקל בהם כשהוא הולך מתוך שינה
  • להקפיד על סדר יום ברור הכולל שעת שינה קבוע
  • להקפיד על מספר שעות שינה מספק
  • להימנע מצריכת מזונות המכילים קפאין החל משעות אחר הצהריים.
הליכה מתוך שינה

דרכי טיפול בסהרוריות "סומנבוליזם"

ההמלצה הכללית עבור הסובלים מסהרוריות בגילאים שונים היא לעבור בירור אשר כולל EEG, מעבדת שינה ובדיקה של רופא בתחום. אצל חלק מהאנשים שנאלצים להתמודד עם התופעה ואף חווים את הפגיעה באיכות החיים, יש צורך לקבל טיפול רפואי מתאים למצבם.

החדשות הטובות הן שאכן יש דברים שאותם אפשר לעשות בשביל לצמצם או אפילו למנוע מצבים של סהרוריות. הנה למשל כמה המלצות קונקרטיות, שכדאי לאמץ בכל גיל:

  1. תנאים טובים לשינה אופטימלית – איכות השינה נקבעת לפי התנאים שיש בחדר. אם רוצים שהתנאים יהיו אופטימליים, צריך לדאוג לטמפרטורה של 22-24 מעלות, לחושך ושקט.

  2. שגרת פרישה לשינה – שגרה נכונה של פרישה מתחילה בגיל צעיר ואצל תינוקות לדוגמה היא נמצאת באחריות ההורים. בגילאים מאוחרים יותר, צריך לבסס את שגרת השינה לפי אורח החיים ובהתאם להעדפות של קהל היעד. בגילאים מבוגרים, כדאי לחשוב על שינוי שגרת הפרישה שכבר קיימת כדי לנסות שגרה רגועה יותר. בכל מקרה מה שעושים לפני שנכנסים למיטה, היא ללא ספק בעלת השפעה דרמטית על הסיכוי לחוות סהרוריות.

  3. השכמה בשעות קבועות – רוב בעלי המקצוע מסכימים על כך שהשכמה בשעות קרובות היא דרך טובה לשפר את איכות השינה. בהקשר של סהרוריות, המטרה היא להרגיל את הגוף לשעות מסוימות ולהשלים את מחזורי השינה במלואם. אם משכימים בשעות קבועות, ניתן להתרגל לכך יחסית מהר ולהרגיש את השינוי ביחס אל סהרוריות.

  4. הרחקת מכשירים אלקטרוניים – בשנים האחרונות יש יותר עדויות על כך שכדאי להרחיק מכשירים אלקטרוניים המחדר, אם רוצים למנוע סהרוריות ולשפר את איכות השינה. אפילו אם לא מרגישים את ההשפעה של המכשירים האלקטרוניים בזמן שישנים, גם האור הכחול שהם פולטים וגם הקרינה עלולים לפגוע בתחושת הרוגע ולהגדיל את הסיכוי לתופעות.