כל המידע על סכיזופרניה

סכיזופרניה זו הפרעה נפשית קשה. הסימפטומים כוללים הזיות, אשליות, בעיות בחשיבה ובריכוז חוסר מוטיבציה והפרעות התנהגות . עם זאת באמצעות טיפול, התסמינים של הפרעה זו ישתפרו משמעותית. אומנם אין תרופה למחלה זו אך ישנם טיפולים חדשניים ויעילים בתחום המבוססים על מחקר מתקדם, לימוד גנטיקה וחקר מבנה המוח ותפקודו.

סכיזופרניה זו הפרעה מורכבת מה שמסביר מדוע ישנן תפיסות שגויות לגביה. זו אינה אישיות מפוצלת או אישיות מרובה, רוב האנשים שסובלים מהפרעה זו אינם אלימים או מסוכנים ורובם גרים עם המשפחה, בבתים קבוצתיים או לבדם ואינם חסרי בית או מאושפזים בבתי חולים. כמו כן מחקרים מראים כי ההפרעה משפיעה על נשים וגברים באותה המידה, למרות שהפרעה זו עשויה להופיע מוקדם יותר אצל גברים.

תסמינים של סכיזופרניה

כמו כל מחלה, חומרת התסמינים ותדירותם יכולה להשתנות מאדם לאדם. כאשר המחלה פעילה היא עשויה להיות מאופיינת עם חוסר יכולת להבחין בין חוויות אמיתיות לבין חוויות לא מציאותיות. שכיחותם של התסמינים יכולה להשתנות במהלך חייו של המטופל, כאשר התסמינים נחלקים למספר קטגוריות:

  • תסמינים פסיכוטיים חיוביים – כוללים הזיות, שמיעת קולות, אשליות, פרנויות, הגזמה או עיוות בתפיסת המציאות.
  • תסמינים פסיכוטיים שליליים – כוללים אובדן או ירידה ביכולת ליזום תכניות, לתקשר, להביע רגש או להפיק הנאה.
  • תסמיני אי ארגון – כוללים חשיבה ודיבור מבולבלים, הפרעות כפייתיות מורכבות , בעיות בחשיבה לוגית ולעיתים התנהגות מעט מוזרה.
  • תסמיני קוגניציה לקויה – כוללים בעיות קשב וריכוז, בעיות בזיכרון וירידה בתפקוד.

התסמינים של סכיזופרניה לרוב מופיעים בבגרות, אצל גברים בשנות העשרה המאוחרות או בתחילת שנות העשרים ואצל נשים בשנות העשרים או השלושים לחייהן. הסימנים יכולים לבוא לידי ביטוי גם קודם לכן בביצועים גרועים בבית הספר, מוטיבציה ירודה ומערכות יחסים בעייתיות. אולם לפני שניתן יהיה לבצע אבחנה יש לבצע בדיקה מקיפה כדי לשלול שימוש לרעה בסמים ו/או מחלות נוירולוגיות או רפואיות שתסמיניהן מחקים את תסמיני הסכיזופרניה.

גורמי סיכון וטיפול

על פי הסברה הרווחת, גורמים גנטיים וסביבתיים לצד מצבי לחץ יכולים למלא תפקיד מרכזי בהופעת המחלה, ומכיוון שסכיזופרניה חובקת כמה הפרעות, עדיין לא ניתן לשים את האצבע בדיוק על גורמי הסיכון המרכזיים.
למרות שאין תרופה לסכיזופרניה, חולים רבים מצליחים למזער את התסמינים. טיפולים פסיכולוגיים ונטילת תרופות שמפחיתות את התסמינים יכולים לעשות הבדל גדול ולהוביל לשיפור משמעותי בתפקודים, במיומנויות החברתיות והתעסוקתיות ועוד.

שיקום וחיים עם סכיזופרניה

טיפול ושיקום

בדומה למחלות כרוניות אחרות, ישנם מטופלים שמצליחים לקיים אורח חיים פרודוקטיבי ומתגמל במיוחד באמצעות טיפול, בעוד שאחרים יהיו זקוקים לתמיכה וסיוע. סוגים שונים של טיפולים יכולים לעזור לחולים לנהל את המחלה ולשפר את חייהם: באמצעות טיפול הם יכולים לרכוש מיומנויות חברתיות, להתמודד עם לחצים, לזהות סימני אזהרה מוקדמים ועוד. כמו כן ישנן תכניות שיקום שנועדו לעזור בפיתוח כישורי חיים, השלמת הכשרה מקצועית או חינוכית ומציאת עבודה.

מערכת תמיכה משפחתית – טיפול ושיקום

עבור אנשים רבים הסובלים מסכיזופרניה התמיכה המשפחתית חשובה מאוד לבריאות ולרווחה ולכן חשוב שהמשפחות יכירו בחשיבות ויספקו רשת תמיכה רחבה. קבלת ייעוץ מקצועי מפסיכיאטר מומחה בבריאות הנפש יכולה להציע כלים ומשאבים לאנשים פרטיים ומשפחות שיקיריהם סובלים מהמחלה.

שמירה על אופטימיות

שמירה על אופטימיות מאוד חשובה להתמודדות עם המחלה וחשוב לשדר למטופלים כי בכוחם להתמודד עם האתגרים, שהמחלה אינה מגדירה אותם ושיש להם נקודות חוזק רבות שאפשר להכיר בהן ולהיות מודעים אליהן.

על מנת להתאים את הטיפול באופן אישי מומלץ לתאם פגישה עם ד"ר ברבר כדי לאבחן את מצבכם, להתייעץ ולבנות תכנית טיפול בהתאם.