פסיכיאטריה משפטית

התחום הרחב והמרתק של פסיכיאטריה משפטית מיועד למקרים שבהם עולם המשפט, האזרחי והפלילי גם יחד, נפגשים ביחד עם העולם של בריאות הנפש. מדובר על תחומים שפעמים רבות הם משיקים, ולא בכדי. יש לזכור שלא פעם, השאלות המשפטיות הסבוכות ביותר, קשורות למצבו הנפשי והבריאותי של האדם – ולשאלה האם הוא היה מודע למעשיו, האם הוא כשיר לעמוד למשפט, מהן ההשלכות של פגיעה שבגללן הוא צד במשפט, האם הוא זכאי לפיצויים עקב מצבו הבריאותי והנפשי, האם הוא אחראי למעשיו ועוד. בכל המקרים הללו בעצם, פסיכיאטר מומחה, שיש לו את הניסיון ואת הכלים לתת חוות דעת משפטית בתחום הפסיכיאטריה, הוא שעוסק בתחום.

אז מתי בעצם אנו פוגשים את התחום של פסיכיאטריה משפטית? הנה כמה מקרים נבחרים, בכדי שתבינו את ההקשרים השונים.

מתי העולמות נפגשים?

כאשר יש למנות אפוטרופוס

אחד התחומים שבהם פסיכיאטריה משפטית עוסקת, הוא התחום של מינוי אפוטרופוס לאדם מבוגר. אפוטרופוס משמעותו גוף שבסמכותו לקבל החלטות עבור אדם אחר. אותו חולה שמונה לו אפוטרופוס, הוא אדם שפעמים רבות, בשל מצבו הנפשי הבעייתי, איננו יכול לקבל החלטות עצמאיות בנוגע לגורלו. כך למשל, בעוד שאדם עצמאי יכול למשל לנהל חשבון בנק משלו באופן חופשי, לרכוש מוצרים שונים, לחתום על חוזים שונים וכיו"ב חולה עם מינוי אפוטרופוס, נדרש בעצם לאישור של האפוטרופוס שלו.

פסיכיאטריה משפטית

דוגמא נוספת זה מינוי אפוטרופוס על גוף בנוסף על רכוש שהוזכר למעלה .דוגמא לכך הוא חולה למשל בדמנציה ובמחלה גופנית נוספת שמצריכה טיפול גופני והחולה בדמנציה אינו יכול להסכים ולא מבין את הפרצדורה הרפואית המתבקשת , לכן יש למנות לו אפוטרופוס גם על גופו. מבחינות רבות, זה דומה למצבו של קטין, שנדרש לאישור הוריו בכדי לבצע החלטות שונות. מי שרשאי בעצם לקבוע אם החולה צריך מינוי אפוטרופוס, או שהוא עדיין בעל שיקול דעת עצמאי משלו – הוא פסיכיאטר שכותב חוות דעת לאחר שביצע הסתכלות פסיכיאטרית מקיפה למטופל.

במשפט הפלילי

במשפט הפלילי, נדרשת התערבות של פסיכיאטר שייכתב חוות דעת בתחום הפסיכיאטריה המשפטית. לעתים קיים החשש שמא הנאשם לא היה מדוע כלל למעשיו – שמא היה מדובר על אדם שחווה התקף פסיכוטי, ואז לא היה מסוגל להבין את המציאות, ועל כן כליאתו והאחריות למעשיו לא קיימת . במקרים אחרים, הפסיכיאטר מגיש חוות דעת דווקא עבור הצד הנפגע מהמעשה הפלילי, וזאת בכדי להראות כיצד הצד הנפגע פיתח הפרעות קשות בתחום הנפשי(למשל כאשר מדובר על קורבנות אונס).

בתביעות מול הביטוח הלאומי

בדין האזרחי, אנשים רבים נעזרים בחוות דעת של פסיכיאטריה משפטית כאשר הם מגישים תביעה נגד הביטוח הלאומי, על מנת שיכירו בהם כאנשים עם נכות נפשית. אנשים עם נכות נפשית מתקשים לייצג את עצמם עוד יותר מאנשים עם נכות פיזית, מטעמים מובנים. תפקידו של הפסיכיאטר הוא לכתוב חוות דעת מקיפה אודות מצבו של התובע, ובמידה ואכן יש לו נכות נפשית – הוא יוכל לקבל את הפיצויים שמגיעים לו. כמובן שחוות דעת אלו מופנות לבית המשפט ועוזרות להחלטות של השופטים בקביעת מסקנותיהם ,הקביעה הסופית היא כמובן של כבוד בית המשפט.

הדין האזרחי

במקרים שבהם דנים בנושא צוואות, אפוטרופסות וכדומה, חייב הפסיכיאטר להכריע האם אדם מסוים מסוגל לקבל החלטות רציונליות, או שאולי אין הוא מסוגל לכך. במקרה כזה, מישהו חייב לדאוג לאינטרסים של אותו אדם, על מנת שהוא לא ינוצל לרעה.

פסיכיאטריה משפטית היא תחום התמחות שעוסק בהשלכות המשפטיות של מגוון רחב של מצבים פסיכיאטריים. מי שעוסק בתחום זה לרוב משמש בבתי המשפט פסיכיאטר מומחה, שבית המשפט נעזר בחוות הדעת שלו על מנת לגבש מסקנות ולהכריע במשפטים.חוות הדעת עשויה להיות מוזמנת מטעם התביעה, מטעם ההגנה או מטעם בית המשפט עצמו.

חוות דעת פסיכיאטרית-משפטית – מהי כוללת?

הפסיכיאטר נפגש עם הלקוח, מנהל איתו שיחה, מבצע הערכה ומגיש את חוות דעתו המקצועית לבית המשפט. חוות הדעת הינה תהליך מורכב, אשר כולל כמה שלבים, ביניהם: סקירה של ההיסטוריה הרפואית והנפשית, בדיקת רישומים פליליים, העברת מבחנים פסיכיאטריים כאלה ואחרים וכדומה. התוצאות המתקבלות עשויות להיות מרחיקות לכת ולחרוץ גורלות.

ד"ר ברבר לשירותכם

ד"ר ברבר הינו פסיכאטר מומחה, אשר עוסק גם בתחום הפסיכיאטריה המשפטית. ד"ר ברבר נותן חוות דעת לבתי משפט בעיקר בתחום הדין האזרחי, כולל: חוות דעת לצורך כשירות לצוואה, חוות דעת משפטיות בנושא של נכי צה"ל, חוות דעת לצורך העסקת עובד זר וכדומה.
לקבלת מידע נוסף – פנו אלינו. צוות המרפאה ישמח לעמוד לשירותכם ולספק לכם מענה מקצועי על כל שאלה.