ריבוי אישיות היא אחת ההפרעות הכי קשות שיכולות להיות. מדובר בהפרעה נפשית שלעתים קשה להכיל אותה וקשה להבין אותה. היא יכולה להופיע בכל טווח הגילים וזה הזמן להבין כיצד היא משפיעה על החיים של אותו אדם ועל הסובבים אותו, ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עמה.
מהו ריבוי אישיות?
ריבוי אישיות זו אחת ההפרעות הכי מסתוריות שיש. הסיבה לכך שהיא ידועה היא בעיקר דרך סדרות הטלוויזיה ועולם הקולנוע שאוהבים להשתמש בה אפילו אם היא לא מדויקת במאה אחוזים למציאות. אם נחזור רגע למציאות נבין שריבוי אישיות היא מצב קיצוני מאוד אם כי לא תמיד כמו שזה נראה. אותו אדם יכול להתנהג כמו אדם אחר לגמרי כלומר הוא מכיל כמה ישויות שונות. הזהויות הללו יכולות להיות בעלות אופי שונה, בעלות גיל שונה ובמקרים קיצוניים אפילו בעלי מין שונה. כמובן שאין כל דרך להסביר לאותו אדם שהוא לא האדם שהוא חושב שהוא.
מה הסימנים לבעיה?
למרות שנראה לכם כי ריבוי אישיות אצל מבוגרים זו הפרעה שאפשר להתמודד איתה כך שכל מה שצריך לעשות זה פשוט לזרום עם המצב, זה לא כך באמת. אם אותו אדם היה מתנהג בצורה שונה אך רגיל לחלוטין המצב היה מוזר אך עוד היה אפשר להכיל אותו. בפועל זה לא המצב ואותם אנשים שסובלים מריבוי אישיות יכולים להתנהג בפרנויה, לחשוב שאנשים מחפשים אחריהם כדי להזיק להם, הם יכולים להתמכר לכל מיני חומרים כמו אלכוהול וסמים, הם יכולים להפוך להיות כפייתיים, מצבי הרוח שלהם יכולים להשתנות בקיצוניות וכמובן שיש עוד שלל בעיות רפואיות שיכולות להיגרם להם.
מהם הגורמים לבעיה?
מבין כל מה שאנו יודעים על ריבוי אישיות אצל מבוגרים יש נושא אחד שדווקא עליו אין עוררין, ואלו הגורמים לריבוי אישיות. יש ויכוח רפואי כיצד יש לטפל באנשים בעלי הפרעה זו ויש גם מחלוקת מוסרית לא פשוטה לגבי היחס לאנשים שסובלים ממנה. עם זאת, יש תמימות דעים לגבי הגורמים של המחלה. הגורמים יהיו בדרך כלל בילדות ויכללו טראומות קשות, בדרך כלל בעלי אופי מיני. ככל שהטראומה נגרמת בגיל צעיר יותר ההשפעה שלה הרבה יותר קשה. האישיות הנוספת שנוצרת באופיו של האדם נועדה להדחיק את אותה הטראומה, זהו ממש מנגנון הגנה טבעי של הגוף להישרדותו.
מהן ההשלכות?
ההשלכות של ריבוי אישיות יהיו קשות מאוד הן לאותו אדם והן לאנשים שסובבים אותו, בעיקר בני משפחתו. חשוב לזכור שהישויות השונות לא מודעות אחת לשנייה ובוודאי לא מודעות לבעיה וכך למעשה אותו אדם לא יזכור פרטים חשובים ולמעשה לא יוכל לדאוג לעצמו, הוא לא יבין מה טוב לו והוא יכול למצוא את עצמו בצרות ואפילו בסכנת חיים. יכול להיות שיתחילו לו נטיות אובדניות, הוא יכול ללכת לאיבוד וגם המדדים הגופניים שלו יהיו שליליים כמו למשל לחץ דם, דופק וכן הלאה.
מהי הדרך לפתרון?
קשה מאוד לטפל בהפרעה הקשה הזו. עם זאת יש אפשרות להעניק טיפולים שונים, כמו למשל טיפולים פסיכותרפיים או טיפולים תרופתיים מסוימים, כאשר האחרונים יהיו בעיקר להחלשת הסימנים. הפתרון צריך להיות תמיכה כרונית באותו אדם בעל ההפרעה, הוא כולל גם מעקבים אחרי אותו אדם וכמובן גם אשפוז אם יהיה בכך צורך או סכנה לחייו. הטיפול כמובן יתחיל מאבחון מקצועי על ידי פסיכיאטר.
למידע נוסף וייעוץ צרו קשר עם דוקטור ירחמיאל ברבר – פסיכיאטר מומחה 073-7841832