תסמינים של ריבויי אישיות
בטח יצא לכם לשמוע על הפרעת זהות דיסוציאטיבית, שידועה יותר בשמה ריבויי אישיות. מדובר על אחת המחלות המרתקות ביותר כאשר רק משפט אחד על מאפייני המחלה יכולה לסקרן אתכם מאוד, כאשר ההסברים העמוקים עליה מגיעים לרזולוציות גבוהות יותר. מה התסמינים שלה? מי יכול לאבחן אותה? כיצד מתבצעת האבחנה? הנה כמה פרטים חשובים על המחלה המוכרת.
לפני שנתחיל להסביר כיצד מאבחנים את המחלה וכיצד בכלל חושדים בה אצל אדם מסוים, יש צורך להבין מה המהות שלה. אנשים רבים מתבלבלים בינה לבין סכיזופרניה כאשר סכיזופרניה היא מצב שונה לחלוטין והינה הפרעה שונה. בעוד סכיזופרניה מתבטאת בשינויי מצבי רוח קיצוניים, הפרעות בחשיבה, מחשבות שווא וכן הלאה, ריבויי האישיות היא מצב בו לאדם יש אישיות שונות לחלוטין והמתחלפות ביניהן. מדובר על יותר מאישיות אחת (לפעמים מספר רב אפילו) . מדובר על מחלה מאוד נדירה כאשר לרוב היא נגרמת מטראומה נפשית קיצונית מאוד.
התסמינים של ההפרעה
מצב של ריבויי אישיות אינו פשוט כלל, לא לאדם שסובל ממנה שכלל אינו מודע למצבו ובטח לא למשפחה ולמכרים הקרובים שלו. ההפרעה מתבטאת בכך שאישיות אחת שונה מהשניה יכול להיות אישיות אחת בן ואישיות שניה גבר וכן הלאה. אישיות אחת יכולה לא לזכור מידע אישי. יכול להיות שאותו אדם, שנמצא באותו רגע באישיות שונה מהאישיות המקורית שלו, אינו זוכר כלל איך קוראים לו, מיהם בני המשפחה שלו, היכן הוא גר וכן הלאה. התסמין המוכר ביותר וזה שמככב במספר רב של סרטים וסדרות טלוויזיה הוא כמובן הפיצול עצמו. אותו אדם יכול להתנהג בצורה שונה לחלוטין ואף להציג את עצמו בתור אישיות בדויה לחלוטין. אי אפשר לשכנע את אותו אדם שהוא אינו אותו אדם שהוא מציג את עצמו כאשר הוא גם ממציא לעצמו לעתים סיפור חיים, חברים חדשים ובמקרים מסוימים אפילו מגלה יכולות חדשות. הוא יציג את עצמו בגיל שונה ויתנהג לפיו, הוא ישנה את סגנון הדיבור וכו'.
ישנם גם תסמינים פיזיולוגיים
בנוסך לכל התסמינים הללו שאולי מוכרים לכם מסדרות בטלוויזיה ומסרטים בקולנוע, ההפרעה מאופיינת בין היתר גם בתסמינים פיזיולוגיים כמו למשל כאבי ראש, סחרחורות או תשישות. פעמים רבות הוא יציין שזה מה שהוא מרגיש וכמובן לא יבין מדוע הוא מרגיש זאת. כמו כן הוא יכול להיות מאוד אלים ואף לחשוב שרודפים אחריו, מה שלמעשה יכול לסכן אותו או את הסובבים אותו. במקרים מסוימים הוא גם יהיה אלים, יחבול בעצמו ואף ינסה להתאבד. אותם תסמינים פיזיולוגיים יכולים לסכן מאוד את אותו מטופל ברמה הרפואית כך שגופו עלול להיכנס למצב של דחק עד לאפיסת כוחות.
כיצד מאבחנים?
להפרעה תסמינים רבים כפי שהוזכר לעיל אך הם יכולים להתפתח באיטיות עד שהמשפחה או חבריו של אותו אדם שחשוד כלוקה במחלה, יגיעו עמו לאבחון אצל רופא פסיכיאטר מומחה. הפסיכיאטר ישאל לגבי טראומות ילדות, או כל טראומה אחרת כגון תאונת דרכים, טילים שנפלו על ליד הנפגע, ישיבה בשבי (חיילים) וכמובן מי שעבר עינויים.
רק רופא פסיכיאטר יוכל לאבחן את אותו אדם כלוקה בהפרעה הקשה הזו אחרי שהוא יבין מה חומרת מצבו. ההפרעה הזו אינה פשוטה לאבחון. כדי לאבחן את המצב יש לשוחח לעומק עם אותו מטופל שחשוד כלוקה בהפרעה זו, כאשר תפקיד הפסיכיאטר להיכנס לרבדים הכי עמוקים של סוגי האישיות שלו ולהבין את מצבו.