מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג?
בעידן המודרני זו כבר לא בושה לטפל גם בנפש. אם בעבר אנשים נטו להתבייש בעובדה שהם מטופלים אצל פסיכולוג או פסיכיאטר, או שהבושה והדעות הקדומות מנעו מהם לגשת לטיפול, הרי שכיום הטיפול הפסיכולוגי והפסיכיאטרי קיבלו לגיטימציה חברתית, ורבים הם האנשים שמטופלים במסגרות אלו ואף מדברים על כך ללא בושה.
מציאות זו אמנם חיובית ומבורכת מאוד, אך היא לא בהכרח עוזרת למתלבטים לדעת לאן כדאי להם לפנות במידה והם חשים שהם זקוקים לטיפול – לפסיכולוג או לפסיכיאטר?
במאמר הבא תוכלו ללמוד על ההבדלים בין השניים.
טיפול פסיכולוגי – ארוכה הדרך אל האושר
פסיכולוגיה היא המדע החוקר את חשיבתו, רגשותיו והתנהגותו של האדם, את נפש האדם ואת צרכיה הרגשיים, חרדותיה ובעיותיה. הפסיכולוגיה נחלקת למספר ענפי עיסוק, שכל אחד מהם מתמחה בטיפול בבעיות מובחנות, כגון: פסיכולוגיה קלינית (ריפויית), פסיכולוגיה חברתית-תעסוקתית, פסיכולוגיה התפתחותית, פסיכולוגיה שיקומית ועוד.
הטיפול הפסיכולוגי יכול לבוא לידי ביטוי באופנים רבים, כאשר שתי השיטות הבולטות ביותר הן הפסיכותרפיה (אנליטית ודינמית) והשיטה ההתנהגותית. פסיכותרפיה נועדה להתעמק בתפיסת עולמו של המטופל, בערכיו ובאמונותיו, במטרה לנתח את אופיו ומתוך כך להבין את התנהגותו. טיפול פסיכולוגי בשיטה זו כולל שיחות רבות בין המטופל לפסיכולוג, במטרה להבין את הדחפים והגורמים באישיותו שמובילים אותו להתנהגותו היומיומית, ועל ידי כך לסייע לו. מנגד, טיפול פסיכולוגי בשיטה ההתנהגותית מבוסס על מתן גירויים למטופל על מנת ליצור את התגובה האינסטינקטיבית הרצויה. צפייה ואבחון התגובות מאפשרים להעניק למטופל את הטיפול הנכון ולסייע לו להתמודד עם בעיותיו.
אולם לא משנה באיזו גישה או שיטה הוא מתבצע, מאפיינו העיקרי של הטיפול הפסיכולוגי נעוץ באורכו, היכול לנוע בין מספר חודשים למספר שנים.
טיפול פסיכיאטרי – כדור קטן וזה עובר
הפסיכיאטריה היא ענף ברפואה העוסק במחלות נפש. בעוד שהפסיכולוג הוא איש מקצוע שהכשרתו האקדמית היא מתחום מדעי ההתנהגות, הפסיכולוג הוא קודם כל רופא. עובדה זו מאפשרת לו לספק למטופליו טיפול תרופתי. השימוש בתרופות הוא למעשה ההבדל המרכזי שבין הטיפול הפסיכיאטרי לפסיכולוגי. גם הפסיכיאטר עושה שימוש בפסיכותרפיה על מנת להרגיע את מטופליו ולהכירם טוב יותר. אולם מטרתו העיקרית של הטיפול הפסיכיאטרי היא למצוא פתרון לבעיה באמצעות הטיפול התרופתי הנכון ביותר.
מסיבה זו, הטיפול הפסיכיאטרי הוא גם קצר יותר. טיפול פסיכולוגי בחרדה, למשל, יכול להימשך על פני חודשים ארוכים של שיחות, שבסופן רק תוצף הבעיה על פני השטח. לעומת זאת, הפסיכיאטר יכול לאבחן את אותה חרדה תוך מספר פגישות, לתת למטופל מרשם לכדור נגד חרדה ובכך לסייע לו להתגבר על הבעיה תוך ימים ספורים או שבועות. זאת משום שיש לא מעט תרופות פסיכיאטריות שיכולות לשפר לחלוטין ובמהירות את מצב המטופלים, עד לכדי מצב נפשי נורמטיבי.
טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי?
אז באיזה טיפול כדאי לבחור? האם עדיף להתמודד עם הבעיות הנפשיות או ההתנהגותיות שלנו בתהליך ארוך ומעמיק של טיפול פסיכולוגי, או פשוט לגשת לפסיכיאטר ולקבל את הכדור המתאים? התשובה, כצפוי, אינה חד משמעית, ובמקרים רבים כדאי לשלב בין שני סוגי הטיפולים (טיפול באנורקסיה, בחרדה, בדיכאון ועוד).
חשוב לזכור שתרופות פסיכיאטריות הן אינן מטה קסמים, יש להן גם תופעות לוואי וטרם ידועה השפעתן על הגוף והמוח לטווח הרחוק. לכן השימוש בהן צריך להיות מבוקר. במקרים קיצוניים ודחופים, כאשר ההפרעה הנפשית / ההתנהגותית פוגעת באורח החיים התקין ומפריעה באופן ניכר לאיכות חייו, עדיף להתחיל עם הטיפול הפסיכיאטרי, אך לשלבו בשיחות עם פסיכולוג. כי בסופו של דבר, לטיפול הפסיכולוגי יש השפעות עמוקות יותר וארוכות טווח על המטופל.
למידע נוסף אודות טיפול פסיכולוגי וטיפול פסיכיאטרי – צרו קשר עם ד"ר ברבר ירחמיאל, פסיכיאטר מומחה.