דמנציה

מה זה דמנציה?

דמנציה, או בעברית תקנית – שיטיון זה כשהגוף מתחיל להתל בך, מאופיינת בירידה תלולה ומהותית ביכולתו הקוגניטיבית של האדם. היא תוקפת בעיקר אנשים בגילאי הזקנה, ובאה לידי ביטוי במגוון תחומים – החל מהידרדרות מנטלית, דרך קשיים משמעותיים בתחום התעסוקתי, החברתי ובשינויים אישיותיים. הירידה ההדרגתית ביכולת לתפקד, עלולה להוביל למוות.

החולים מאבדים את יכולתם החיונית היומיומית, אך ניתן לטפל במחלה ולהאט את קצב התפתחותה. לתיאום תור חייגו עכשיו 073-7841832

מדוע חשוב לגלות מוקדם את המחלה?

1 – למתן את קצב התקדמות – דמנציה היא מחלת חשוכת מרפא, מאחר ונכון להיום לא יודעים כיצד לרפא או לעצור לחלוטין את התקדמותה. עם זאת, כיום ישנן תרופות ומגוון טכניקות טיפול המאפשרות לעכב את קצב התפתחות המחלה ובכך לאפשר לחולה לחיות פרק זמן ארוך יותר ולזכות ברמת איכות חיים גבוהה יותר בתקופה זו.

2 – הכנה לקראת העתיד – אבחון מוקדם גם מאפשר להכין את קרוביו של המטופל לקראת הסימפטומים הצפויים בעתיד הקרוב. כמו כן החולה צפוי לאבד את צלילותו ואינו מסוגל יותר לקבל החלטות משמעותיות לגבי עצמו. האבחון יאפשר לו לבצע את ההחלטות החשובות, לפני שיהיה מאוחר מדי. למשל האדם יוכל לכתוב צוואה, להיפרד מאוהביו, להיערך לקראת הטיפול הצפוי בו וכדומה.

איך דמנציה באה לידי ביטוי

המחלה פוגעת באזורים "הגבוהים" של המוח, אלה שאחראיים על התפקוד שלנו כבני אנוש, כגון:

  • הבנה
  • חשיבה
  • פתרון בעיות
  • תכנון
  • תפקודי שפה ועוד

פגיעה זו עלולה להיות מתסכלת מאוד עבורכם ועבור יקירכם הסובלים מהמחלה. מצד אחד הם אינם מזהים אתכם, כקרובי משפחה או חברים ומצד שני אתם עלולים להתקשות להכיר אותו כיוון שהוא כל כך שונה באופיו מהאדם האהוב והמוכר לכם.

איך מאבחנים?

אחד מסוגי האבחון החשובים ביותר בגיל מבוגר, הוא לחשש מדמנציה. הסימנים שלה נובעים לרוב ממחלת האלצהיימר (אף כי יש לה גורמים נוספים) והיא מתבטאת בירידה בכושר התפקוד המנטלי ומסימפטומים נוספים.
חשוב מאד להבין כי את האבחון יש לעבור בהקדם, משום שאם יש תוצאות שמחוות על דמנציה – אפשר להתחיל בטיפול ההתדרדרות, לקבל סיוע מן הביטוח הלאומי, ולהאט את קצב התפשטות המחלה במידת האפשר.

בחינת שפה

האבחון כולל שלב חשוב של הבנת השפה. בין השאר הנבדק צריך לזהות חפצים שונים בשמם, צריך לקיים הוראות שנכתבות על גבי דף ולבצע כמה פעולות פשוטות שנאמרות לו בע"פ. ככל שהצליח ביותר משימות כך יורד החשש לאפשרות של המחלה.

בחינת הזיכרון

זוהי בחינה פשוטה מאד אשר בא הנבדק צריך לחזור על מילים ספציפיות שנאמרות לו. כמו כן, לעתים הוא נשאל על מילים שנאמרו לו בתחילת הבדיקה.

התמצאות במקום ובזמן

עוד בחינה חשובה מאד בחלק של האבחון. בבחינה זו בוחנים האם הנבדק יודע היכן הוא נמצא, האם הוא ידוע שהוא כרגע נמצא באבחון אצל פסיכוגריאטר? האם הוא יודע באיזו מדינה הוא חי? האם הוא יודע מהי השנה ומה התאריך ומה השעה? אלו שאלות שאולי נשמעות פשוטות אך חשובות.

שיטת הניקוד

יש לשים לב שאין זה מספיק שתהיה תשובה אחת לא נכונה או שתי תשובות לא נכונות. מדובר על שיטת מבחן שנקראת מיני מנטל, שבה הנבדק צובר נקודות על כל תשובה נכונה או משימה שעשה בצורה ראויה. מקסימום ניקוד זה 30 ואנחנו מתייחסים לניקוד פחות מ24 כהתחלה של ירידה בזיכרון עם חשד לדמנציה. כמובן שהאבחון לא נעשה רק על סמך בדיקה זו ויש לשלוח הנבדק לבדיקות דם מתאימות: תפקודי בלוטת התריס, רמות וויטמינים בדם, הדמיית מוח ומבחנים נוספים הבוחנים ירידה בזיכרון.

איך מטפלים?

טיפול בדמנציה למעשה מתבצע לפי גורם הגורם שלה ולפי החומרה שלה ולכן אי אפשר להצביע על טיפול ייחודי לחולה.
הטיפול אינו פשוט והוא חייב להיות מתמשך. קשה מאוד עד בלתי אפשרי להגיע לנסיגה של הדמנציה, שיפור יכולות הלמידה, הזיכרון ושיפור העצמאות של אותו אדם שלוקה בה, אלא מטרת הטיפול היא כדי למנוע את הידרדרות המחלה שיכולה כמובן להגיע למחוזות הרבה יותר מסוכנים. כדי לטפל, יש להבין מדוע הדמנציה נגרמה כיוון שכך יהיה ניתן להבין כיצד למנוע את ההידרדרות יותר טוב. יכול להיות שטיפול תרופתי יספיק ויכול להיות שיש צורך לשלב פעילויות אחרות שיעזרו לאותו אדם לשפר את יכולותיו הקוגניטיביות לפחות בתחום מסוים.

דמנציה

מטופלים על ידי פסיכיאטר מוסמך

פסיכיאטרים ופסיכוגריאטרים (פסיכיאטרים של הזקנה) שמוסמכים לטפל במחלה יכולים להגיש את העזרה שלהם לחולים שבדרך כלל מצבם יהיה רגיש מאוד. כדי לטפל בדמנציה יש להכיר אותה לעומק וההכשרה של אותם פסיכיאטריים כוללת בחינה של מקרים רבים ותרופות שלא יכולות להיות מסופקות על ידי רופא רגיל. הטיפול התרופתי אינו היחיד שמכריע בהתמודדות מול המחלה אלא יש גם טיפולים תומכים אחרים כגון פעילויות שאמורות לשפר את מצבו הקוגניטיבי ועזרה למשפחה.

הפרעות התנהגות בחולי דמנציה

מחלה זו מרבה להופיע בעיקר אצל מבוגרים, החל מן העשור השמיני לחייהם וככל שהשנים עוברות כך גם הסיכון עולה – אצל גברים ונשים באופן שווה באופן יחסי. ההופעה של המחלה מלווה לעתים קרובות בהפרעות זיכרון מסוימות לטווח הקצר, אשר הולכות ומחמירות. עם זאת, הפרעות הדמנציה יכולות גם להגיע עם שינויים נוספים בהתנהגות של האדם. חשוב להיערך לכך מראש גם כדי לדעת מהם האמצעים שאפשר לנקוט נגד התופעות הללו.

טיפול בדמנציה

השינויים בהתנהגות:

אפאתיות מול אלימות

ההתנהגות של אנשים עם דמנציה מזוהה לעתים כמי שנעה בתנועת מטולטלת, בעיקר בשלבים המתקדמים יותר של המחלה. מצד אחד, נראה לעתים שהאנשים הללו לוקים באפאתיות כרונית של ממש ונראה שדבר לא מטריד אותם. עם זאת, יש מקרים אחרים שהם הפוכים לגמרי, שבו לאותם אנשים יש סף רוגז נמוך במיוחד ואז הם נוטים להתקפי זעם ואלימות.

חשוב מאד לציין שלעתים מדובר ממש על שינוי של 180 בהתנהגות האדם – אדם שהיה רגוע ושלו כל חייו, עלול לסבול מהתקפי זעם ואילו אנשים שתמיד היו נוטים לרשלנות ויצריות – יהפכו לאפאתיים ואדישים לגמרי. מומלץ לפנות לטיפול אצל פסיכוגריאטר שיאפיין את המצב וימליץ על טיפול תרופתי הולם.

שינויי תזונה

אנשים עם דמנציה נוטים להיות אוכלוסיה בסיכון, בכל מה שנוגע להפרעות אכילה ויש קשר ברור בין השניים. מדובר על כלל הסוגים של הפרעות אכילה – החל מאכילת יתר ועד להימנעות כמעט מוחלטת מאכילה.

חלק מהאנשים מפסיקים לאכול מאכלים שפעם הם אהבו. מתרבות גם לעתים התלונות על מזונות מסוימים יותר מאשר בעבר. רצוי מאד במקרים הללו, להקפיד בכל זאת על תזונה מאוזנת ובריאה ככל האפשר וזה דורש גם מעורבות של בני המשפחה.

שינויים בשינה

אנשים שלוקים במחלות הדמנציה השונות, נוטים לסבול יותר מהפרעות שינה. בין השאר, הם מתקשים מאוד להירדם מצד אחד וסובלים גם מקימות רבות בלילה – אך מאידך הם גם נוטים להתעורר מוקדם מאד בשעות הבוקר המוקדמות ולעתים אף באמצע הלילה.

במקרים הללו, תרופות שמעודדות שינה יכולות לעזור. גם חשיפה לאור השמש, כמו גם פעילות גופנית בסוף היום, יכולים לסייע בהסדרת מזור השינה

איך אפשר להתמודד עם ההפרעות?

כמובן שאנשים עם דמנציה נוטים לסבול מהפרעות שונות נוספות – כולל חשדנות יתר, מצבים פרנואידליים, תוקפנות מילולית ואף פיזית. כמו כן, שוטטות חסרת מעש, שינויים בתפקוד הזוגי והמיני שלהם ועוד הפרעות נוספות. מומלץ בחום לפנות לאיש מקצוע אשר יוכל לסייע לכם, בין השאר גם בליווי של טיפול תרופתי יעודי שיוכל לעכב את השפעות הדמנציה על האדם. הדבר מאפשר לחולה ולמשפחתו לזכות לעוד שנים טובות ולהמשיך לתפקד לצד המחלה.

אלצהיימר סוג של דמנציה

המחלה יכולה לנבוע מסיבות רבות (עקב סיבוכי סכרת, אירועים מוחיים גידולי ראש ועוד). מחלת האלצהיימר היא סוג מסוים של דמנציה שמופיע באחוזים גבוהים ביותר מבין כל הסוגים שלה. הטיפול הניתן הינו על ידי תרופות המעכבות את האנזים אצטילכולין אסטראז. לא כל ירדה קלה בזיכרון בגיל המבוגר הינה אחת מן המחלות ולכן חשוב להגיע לבדקה. במידה ונשללות סיבות אחרות לדמנציה רק אז ניתן להניח כי החולה סובל ממחלת אלצהיימר ואז ניתנות התרופות עם מעכב האנזים. השימוש בתרופות שמעכבות את האנזים אצטילכולין אסטראז ידועות כיעילות ביותר בשלבים הראשונים של האלצהיימר. התרופות הידועות הינן דונפזיל אקסלון ועוד. לירידה בזיכרון שלא מאובחנת בתור אחת מהמחלות המפורטות ניתנות תרופות אחרות ושונות (תוספי מזון למיניהן ועוד).

המחלה בעולם הרפואה

המחלה המרכזית שגורמת להופעתה של הדמנציה היא האלצהיימר אשר תוקף יותר נשים מגברים. מחקרים שנעשו בתחום מנסים כיום לקשור בין תופעות של ירידה פתאומית במשקל אצל נשים מבוגרות לבין הופעה של דמנציה, לרוב כסימן להזנחה ולשכחה – מה שמוביל לירידה פתאומית במשקל מבלי שהאישה חשה במחלה.

דמנציה מוקדמת היא אחת התופעות שנחקרות כיום. לרוב מזהים כאמור את המחלה עם אנשים בגיל מבוגר, ולכן הדמנציה המוקדמת מזוהה עם חולים בני פחות מ-65.
הדבר אמנם נדיר (רק 5% מחולי הדמנציה הם בני פחות מ-65) אך אפשרי. לרוב הדבר נגרם עקב צריכה מוגברת שלאלכוהול וסמים, וכן הדבר נפוץ גם אצל הלוקים בתסמונת HIV.

תרופות לדמנציה

האם לתופעות שלשיטיון יש תרופה? כיום יש תרופות שיכולות להאט את קצב ההתפשטות של הדמנציה – אך זוהי מחלה שלרוב אין לה מרפא, אלא אם מטפלים בה בשלבים מוקדמים במיוחד.

חשוב מאד לדעת כי ניתן לטפל במקרים של קהיון, גם אם הוא בשלב מתקדם יחסית. שימוש בתרופות פסיכיאטריות מסוימות, בשילוב טיפול תומך, ריפוי בעיסוק ותמיכה משפחתית – יכולים להאט את קצב ההתפשטות של המחלה כאמור ולהבטיח איכות חיים טובה יותר.

אבחון דמנציה

פסיכיאטר על מנת להתמודד עם הדמנציה

ד"ר ברבר ירחמיאל הינו פסיכוגריאטר המטפל בבני הגיל השלישי, וברשותו ניסיון עשיר בתחום. כמו כן הוא בעל הסמכה לבצע מבדקים שונים במידה ויש חשש לדמנציה, הנבדקים ובני משפחותיהם מוזמנים ליצור קשר עם המרפאה לקביעת תור לאבחון ולטיפול.
במרפאה צוות מקצועי המעניק תמיכה, ייעוץ מקצועי וליווי צמוד, אשר יאפשר לכם וליקירכם להתמודד עם המחלה על הצד הטוב ביותר.