אבחון אלצהיימר

אלצהיימר הוא שם של מחלה מוח ניוונית. כאשר נדמה כי סבא וסבא או אבא ואימא הגיעו לגיל השלישי של חייהם, מחלת האלצהיימר יכולה להופיע בהדרגה. זה הזמן להבין כיצד אפשר לאבחן אלצהיימר, מדוע חשוב האבחון וכמובן כיצד והיכן הוא יכול להתבצע.

מהי מחלת האלצהיימר?

מחלת האלצהיימר אולי נשמעת לכם מוכרת מאוד אך בכל זאת אנשים רבים מתבלבלים בינה לבין מחלות קוגניטיביות אחרות. אלצהיימר היא מחלה ניוונית של המוח שיכולה לגרום לדמנציה (שם כולל של מחלות מוח הגורמות לירידה קוגניטיבית). מחלת האלצהיימר הינה השכיחה ביותר מבין מחלות המוח הגורמות לדמנציה. הנזק שהמחלה גורמת לרקמת המוח הוא היווצרות של תאים רעילים השוקעים באזורים מסוימים במוח וגורמים לבעיות רבות בתפקוד התקין של המוח האנושי. עם הזמן המחלה רק ממשיכה להחמיר וכיום אין לה תרופה. ההתמודדות איתה לא פשוטה בכל המובנים, החל מהמישור הרפואי ועד המישור הרגשי והחברתי. ההתמודדות איתה חייבת להתחיל בזיהוי המחלה וכמובן באבחונה.
למידע נוסף על המחלה
 

כיצד מאבחנים אלצהיימר?

  • אבחון אלצהיימר מתבצע קודם כל על ידי בדיקות שגרתיות שאתם בעצמכם מבצעים מידי פעם בקופת החולים. הבדיקות הללו יכללו בדיקות גופניות, בדיקות דם וכן הלאה. הבדיקות הללו נועדו בעיקר לבדוק את מצבו הכללי של המטופל בכדי לשלול את קיומן של בעיות גופניות אחרות שאולי הן אלו שגרמו להופעת הסימנים שהחשידו את בני המשפחה.
  • הליך האבחון ימשיך במבחנים שונים אצל הרופא המומחה כאשר המפורסם ביניהם הוא MMSE. מבחן זה למעשה בוחן את המצב הקוגניטיבי של המטופל בכל מיני שאלות או מבחנים קצרים שנועדו לבחון את יכולת התכנון שלו, ההתמצאות שלו, היכולת שלו לזכור חפצים או עצמים שונים שמופיעים בתמונות וכן הלאה. מבחן זה בודק את המצב הקוגניטיבי ולא ספציפית אלצהיימר.
  • לעתים יהיה צורך בהמשך אבחון ע ידי הדמיית מוח כזו או אחרת.

אבחון אלצהיימר

מי יכול לסייע בהתמודדות?

ההתמודדות עם אלצהיימר אינה פשוטה, אבל אתם לא לבד. חשוב להגיע כמה שיותר מהר לבצע אבחון אלצהיימר כדי להבין קודם כל האם מדובר במחלה זו או במחלות אחרות והאבחון הזה יכול להתבצע על ידי פסיכיאטר של הזיקנה (פסיכוגריאטר). חשוב לזכור כי הסיוע בהתמודדות לא יהיה חד פעמי אלא כרוני ולמעשה עד סיום חייו של החולה. יש לבחור רופא מנוסה בתחום, כזה שיש לכם כימיה טובה איתו, שקל להגיע אליו ושהוא תמיד זמין לשירותכם, אם לא לפגישה אז בטלפון להתייעצות מהירה.

מה השלב הבא אחרי האבחון?

אחרי אבחון אלצהיימר יש צורך לספק למטופל טיפול שיתאים למצבו. הטיפול יהיה שונה ממטופל למטופל גם לפי המצב הרפואי הכללי שלו, התרופות שהוא גם ככה לוקח בגלל בעיות אחרות, חומרת הבעיה וכמובן התמיכה שיש לו מהמשפחה. כל אלו חשובים מאוד כדי להעניק לו את הטיפול שישיג את התוצאה הטובה ביותר כאשר צריך לזכור כי אלצהיימר היא מחלה חשוכת מרפא שלא תמיד אפשר גם להאט את מהלכה לחלוטין. הטיפול יכלול נטילת תרופות, מבחנים שונים ותקופתיים כדי לבחון את הידרדרות מצב החולה וכמובן גם תמיכה במשפחתו ובמטפלים שלו סביבו.