אלצהיימר תורשתי
בטח שמעתם על מחלת האלצהיימר אך יכול להיות שלא הבנתם אותה כמו אנשים רבים אחרים. אין ספק כי זו מחלה מעניינת מאוד אך היא יותר מעניינת כאשר מתפזרים סימני השאלה סביבה, וכאלו יש עוד רבים. זה הזמן להבין מהי מחלה זו ולענות על אחת השאלות הנפוצות, האם היא תורשתית.
מחלת האלצהיימר היא אחת המחלות הקשות ביותר שאנו מכירים. היא קשה מאוד גם בגלל אין לה תרופה וגם בגלל המאפיינים הקשים שלה והסימנים שלה שמשפיעים מאוד על איכות החיים של הנפגע ושל הסובבים אותו. המחלה הזו מתבטאת בהרס וניוון של תאי מוח. ההרס הזה יכול להיות מהיר או איטי וזה כבר תלוי בגורמים רבים אחרים. מחלה זו מוגדרת כמחלה קוגניטיבית והיא קשה מאוד כיוון שהיא מתקדמת ומחמירה עם הזמן. מה גורמים למחלה והאם יש דרך להתמודד איתה?
האם לאלצהיימר יש קשר גנטי?
אחת השאלות הנפוצות ביותר היא האם למחלה יש קשר גנטי כלשהו. יכול להיות שלמחלה יהיה קשר גנטי אך היא לא מוגדרת כגנטית. יש לה גורמים תורשתיים לפי הסטטיסטיקה וזה עוד דבר שנמצא במחקר מעמיק. באופן כללי לא יודעים עוד מה גורם לאלצהיימר ולא יודעים אם אלצהיימר תורשתי לחלוטין או האם זה הגורם המשפיע ביותר. כרגע מה שיודעים זה שיש קשר תורשתי אך יש עוד גורמים אחרים שיכולים להשפיע על הבעיה, כמו למשל הצריכה של אותו אדם, לדוגמה התזונה שלו או עישון, צריכת אלכוהול וכן הלאה. יש סוג נדיר ביותר של אלצהיימר שמתחיל בגיל צעיר יחסית בסביבות השישים ואז יכול להיות שם מרכיב גנטי.
מה עוד גורם לאלצהיימר?
יש עוד הרבה גורמים שיכולים לגרום לאלצהיימר אך שוב, יש סיכוי שיהיה אדם שיענה לכל הפרמטרים הללו ולא יסבול מהמחלה כלל. גורמי המחלה עוד עלומים לגבי כל מה שיודעים עליה ולכן יש לקחת הכל בערבון מוגבל. עם זאת ידוע כי עישון פוגע מאוד במוח ובגוף באופן כללי וגם הגיל מעצים משמעותית את הסיכוי להופעת המחלה. יש מחקרים שמראים גם על קשר בין המחלה לבין ההשכלה. ככל שהאדם משכיל יותר כך הקשרים במוח שלו חזקים יותר ויש סיכוי נמוך יותר שהוא יסבול מהמחלה.
מה הטיפול הנכון למחלה?
אין טיפול למחלה האלצהיימר וזו הנקודה השלילית ביותר. למעשה אי אפשר גם לעצור את המחלה אלא להאט את ההידרדרות שלה. ההאטה שלה יכולה להיות ניכרת יותר או פחות וזה גם תלוי בגורמים רבים כמו חומרת המחלה, הזמן בו גילו אותה , מצב החולה באופן כללי, מצבו הרפואי לפי הבעיות השונות שיש לו, הסביבה שתומכת בו והטיפול הסיעודי שהוא מקבל. חשוב לזכור כי הטיפול במחלה יינתן על ידי פסיכוגריאטר (פסיכיאטר של הזיקנה) שהוא הרופא שמטפל בבעיות כאלו אצל בני הגיל השלישי. הטיפול יכלול תרופות ובדיקות קבועות, כאשר יש לטפל גם בבעיה הקוגניטיבית ובבעיות ההתנהגות המופיעות עם המחלה ובהשלכות שלה על חייו.
כיצד ניתן למנוע את הופעתה?
בין אם אלצהיימר תורשתי ובין אם לא, אפשר לנסות למנוע אותו או לפחות להקטין את הסיכוי שהוא יופיע אצלכם או אצל בני משפחתכם. מה אפשר לעשות? לחיות בריא יותר, לא לעשן, לשתות אלכוהול במידה מועטה ולהפסיק לחלוטין בגיל מתקדם, לשמור על מצב קוגניטיבי תקין, לשמור על לחץ דם תקין ולמנוע הופעת מחלת הסכרת. והכי חשוב, לשים לב כאשר יש סימנים מקדימים של שכחה או חוסר התמצאות וזאת כדי לנסות ולעכב את המחלה בשלב מוקדם.