טיפול תרופתי בדמנציה

דמנציה היא מחלה שתוקפת בעיקר את בני הגיל השלישי, אך התייעצות עם בעלי מקצוע מאפשרת להתמודד איתה בצורה אפקטיבית. למרות שאין עדיין דרך להחלים לחלוטין מדמנציה, שווה לשקול גם טיפול תרופתי ואולי לשלב אותו עם טיפול התנהגותי.

דמנציה היא קבוצת מחלות שכוללת בתוכה את האלצהיימר ותוקפת גברים ונשים בגיל השלישי. עם הירידה בכושר הקוגניטיבי, דמנציה יכולה לבוא לידי ביטוי בפגיעה במצב הרוח, בתחושות דיכאון, בפגיעה בזיכרון ועוד. למרות שמדובר על מחלה שכיחה מאוד שקיימת בכל רחבי העולם ומוכרת למדע כבר תקופה מאוד ארוכה, עדיין לא קיים טיפול יעיל שמאפשר להחלים מדמנציה או אלצהיימר.

לדמנציה יש בעיקר תרופות שמתמקדות בסימפטומים ובתסמינים הקליניים. אותן תרופות לא משפיעות על התהליכים הפתולוגיים הגורמים לפגיעה המוחית, אך הן יכולות לאזן את פעילות המוליכים העצביים. יש קבוצות שונות של תרופות וצריך להתייעץ לגביהן עם בעלי מקצוע.

מה ההבדלים בין קבוצות דמנציה טיפול תרופתי?

  1. תרופות השייכות למשפחת מעכבי האנזים אצטילכולין אסטראזה – כאן המטרה היא לעכב את ההתפתחות של הדמנציה בעיקר זאת שמסוג אלצהיימר ובשלבים ההתחלתיים בלבד. אם בוחרים את הטיפול המתאים ביחד עם התרופות הרלוונטיות, מגדילים את הסיכוי לשיפור באיכות החיים.
  2. תרופות לטיפול בהפרעות התנהגות – קבוצה אחרת שיש לה מאפיינים מובחנים שונים היא של תרופות לטיפול בהפרעות התנהגות. אלו למעשה תרופות אנטי פסיכוטיות, ובנוסף תרופות נוגדות דיכאון וחרדה. או תרופות לשיפור השינה.

בנוסף, כדאי לדעת שאלו לא תרופות שנכללות אוטומטית בסל התרופות ולכן נטילתן תלויה באבחנה המדויקת של החולה, במצבו הבריאותי וכמובן בקופת החולים אליה הוא משתייך.

איך בוחרים את הטיפול המתאים בדמנציה?

במהלך דמנציה טיפול תרופתי יכול להצטרף אל תהליכי טיפול אחרים. במילים אחרות, לא חייבים להשעין את הטיפול בדמנציה רק על תרופות קונבנציונליות. מלבד נטילת תרופות כאלה, חשוב למשל לערוך שינוי בהרגלי החיים, לשפר את התזונה, לבצע פעילות גופנית, לתרגל תהליכי זיכרון ולמידה, לפגוש בני משפחה וכן הלאה.

במקביל, יש מקום להתייעץ עם פסיכיאטר שמתמחה בגיל השלישי. אם פוגשים מוקדם איש מקצוע מן הסוג הזה, עוברים אבחון שעולה בקנה אחד עם המצב הבריאותי והרפואי הקיים של חולים בדמנציה. לאחר מכן, משתמשים בהמלצות של הפסיכיאטר על מנת לבנות תוכנית טיפולים מותאמת למטופל.